Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog De Orde – Gewoon, omdat ik het zeg!

Soms is opvoeden best moeilijk. Wij willen graag zelfstandige kinderen, wij willen ze leren zelfredzaam te zijn en uiteindelijk willen wij graag dat ze participeren in onze samenleving.
Orde van de Kinderopvang.jpg
'Het feit dat DUO verantwoordelijk wordt voor het debiteurenbeheer zonder ervaring en zonder risico

Wij willen eigenlijk ook wel dat ze goed moeten leren en dat ze voor argumenten moeten zwichten omdat deze gewoon steekhoudend zijn. Maar soms stellen ze ook lastige vragen, als het net niet uitkomt, als je met je beslissing een bepaald doel hebt dat eigenlijk verder niets met je dreinende kind te maken heeft. Maar je kind heeft vaak een punt, dat weet je zelf ook wel. Je hebt er alleen even geen boodschap aan. Jouw wil is dan even wet! Gewoon, omdat je het zegt.

Onze regering, in dit geval het ministerie van SZW in samenwerking met Financiën heeft bedacht dat de financiering van de kinderopvang zijn langste tijd heeft gehad. Het zal vast een bepaald doel hebben dat haaks staat op de argumentatie van de branche, in dit geval de dreinende peuter. Het feit dat de berekening van de directe financiering rekening houdt met het inkomen van ouders van 2 jaar geleden vraagt om herberekening, uiteindelijk weer tijd- en geldrovend.

Het feit dat DUO verantwoordelijk wordt voor het debiteurenbeheer zonder ervaring en zonder risico, is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Immers als er niet betaald wordt, hoeven zij ook niet uit te keren. Er is geen verband met de verplichtingen van de kinderopvangorganisaties en hun personeel. Zij moeten wel wel salaris ontvangen hetgeen betaald wordt door het geld dat DUO dient over te maken.

‘Dat wij de ICT-oplossingen van de overheid niet zo rooskleurig zien, heeft te maken met ervaringen uit het verleden’

Maar geen nood, het debiteurenrisico valt met 1% te verwaarlozen. Als dat al zo is, en dat betwijfelen wij, heeft dit te maken met het directe contact dat de organisaties nu hebben met hun debiteuren. De Orde is op de hoogte van de reactiesnelheid van DUO. Men moet nu soms 4 maanden wachten op het geld. Met een acceptabele maximale betaalachterstand van 2-3 maanden zullen de medewerkers van DUO vast niet eerder in actie komen. Dat is een beetje zoals de overheid nu eenmaal werkt. Voor de organisaties wel degelijk een risico.En dan nog maar te zwijgen van de arbeidsintensiviteit van hun voorgestelde betalingsregelingen die zij willen afspreken met ouders met sterk wisselend inkomen om er een soort vangnetregeling van te maken.

Dat wij de ICT-oplossingen van de overheid niet zo rooskleurig zien, heeft te maken met ervaringen uit het verleden. Dan denken wij aan de belastingdienst, de IT-malaise bij de politie, het PGB-drama en ga zo maar door. Maar minister Asscher wil dit concept-wetsvoorstel zo snel mogelijk afronden. Gewoon omdat hij dat wil! Tegenargumenten zijn dan net een dreinende peuter, daar heeft hij geen boodschap aan. Het is immers verkiezingstijd en dan moeten er punten gemaakt worden!

Ouders hebben vaak heel goed door wanneer de dreinende peuter een punt of twee heeft, wanneer hij eigenlijk gelijk heeft, wanneer de argumenten recht doen aan zijn ontwikkeling tot een volwaardig burger zoals wij dat zo graag willen. ’s Avonds als de peuter op bed ligt en de ruzie wel of niet nog even uitgesproken is, zeggen de ouders vaak tegen elkaar: ‘Hij had eigenlijk gelijk, alleen kwam het even slecht uit’.

Wellicht, en dat hopen wij, denkt Asscher hetzelfde, hij kan er nog iets aan doen. Ons advies: Neem de argumenten mee. Daar wordt het een beter plan van.

In de vorige blog vroeg De Orde zich af: ‘Is kinderopvang als een basisvoorziening wel zaligmakend?’ De Orde van de Nederlandse Kinderopvang wil graag overtuigd worden met feiten. Lees deze blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.