Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog De orde – Basisvoorziening

Is kinderopvang als een basisvoorziening wel zaligmakend? De Orde van de Nederlandse Kinderopvang twijfelt en wil graag overtuigd worden met feiten.
Orde van de Kinderopvang.jpg
Wie kan de Orde van de Nederlandse kinderopvang overtuigen van de meerwaarde van kinderopvang als basisvoorziening?

In 2013 schreef Ed Buitenhek een stuk over kinderopvang als basisvoorziening http://www.buitenhek.nl/over-welke-basisvoorziening-hebben-we-het-eigenlijk.

Dit vonden wij toen wij op zoek waren naar feiten die het schijnbare paradijs van een basisvoorziening voor de kinderopvang bevestigen. In dit stuk worden een aantal belangrijke punten genoemd, die wij in de huidige discussie eigenlijk niet meer horen, zoalsrechten en plichten. Wij hoeven niet uit te leggen dat het opleggen van de verplichting om jonge kinderen naar een voorziening te sturen op weerstand zal stuiten bij de opvoeders. Wij kunnen ons daar wel iets bij voorstellen.

Onlangs werd geopperd dat de doorgeslagen regelgeving aangepast zou kunnen worden door invoering van een basisvoorziening. Dat hopen wij toch niet. Vraagt een basisvoorziening om minder regelgeving? Wij denken namelijk niet dat de kwaliteit, bij het wegvallen van regelgeving, bijvoorbeeld over groepsgrootte en inrichting van ruimtes, gaat verbeteren.

Als wij denken aan kleuterklassen van 35 kinderen, de incidenten bij jeugd-en de gezondheidzorg, de asielzoekersopvang et cetera, kunnen wij ons toch niet geheel aan de indruk onttrekken dat een ‘basisvoorziening’ niet zaligmakend is.

‘Nergens een onderbouwd wetenschappelijk onderzoek’

Bijzonder is daarbij ook dat wij nergens een onderbouwd wetenschappelijk onderzoek vinden waaruit blijkt dat kinderen gebaat zijn bij het naar school gaan in hun tweede of derde levensjaar. Ook niet wanneer ze naar een kinderopvang als een basisvoorziening gaan of verplicht zijn hier gebruik van te maken. Kinderen zijn vooral gebaat bij structuur en ze hebben baat bij het bezoeken van groepen waar leeftijdsgerichte activiteiten plaatsvinden. 

Kinderen zijn er ook bij gebaat dat er een structurele oplossing komt. Een aanbod waarbij ouders een keuze hebben om de vorm te zoeken die bij hen past. Zolang men in Den Haag nog steeds alleen praat over ‘school’ denken wij dat er nog enige discussie te voeren is.

De kinderopvang heeft zeker te maken met incidenten die als donkere wolken over de kinderopvang hangen. Dat ontkennen wij niet.  Wel zien wij helaas dat deze incidenten beeldvormend zijn voor de hele branche en dat ze gebruikt worden in de lobby van mensen die een andere koers willen voor de kinderopvang.

‘Ondernemers en directeuren moeten aan de bel trekken als ze op de hoogte zijn van misstanden in hun regio’

Om te voorkomen dat er uitwassen bestaan en kunnen ontstaan in de kinderopvang,  zullen wij met z’n allen de verantwoording moeten nemen. Dat betekent het voor medewerkers laagdrempelig maken om misstanden te melden of ter discussie te stellen en ouders uitnodigen om hun hoofd erbij te houden. Gratis kinderopvang bestaat niet, een slaapfeestje bij een houder thuis is onacceptabel en goedkope kinderopvang vraagt om een paar kritische vragen. Ondernemers en directeuren moeten aan de bel trekken als ze op de hoogte zijn van dergelijke misstanden in hun regio. Want wij als houders in de kinderopvang zijn, net zoals Boink zegt, ‘dolblij als dit soort mensen nu eens voorgoed de sector uitgelazerd worden’. Vergeet ook vooral de rol van gemeenten niet. Zij moeten onaangekondigde inspecties uit laten voeren voor zover dat nu nog niet het geval is.

De Orde blijft graag leren. Als er iemand is die ons kan overtuigen van de meerwaarde van een basisvoorziening, kan onderbouwen dat dit leidt tot een betere kwaliteit en een einde van incidenten, dan horen we dat graag.  Zolang dit er niet is, blijven wij toch een beetje met een wrange smaak zitten van verkeerde belangen.

De Orde van de Nederlandse Kinderopvang schrijft regelmatig krktische en scherpe weblogs over d ekinderopvangbranche. De vorige keer over ‘de arena van de kinderopvang’. Naar deze blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.