Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Dag 1 Team Toekomst – Ready to go

Na een weekend vol voorpret, het delen van ideeen, foto’s en literatuur tips was het vandaag dan eindelijk zo ver. Ons team toekomst is van start gegaan met als doel te komen tot een nieuw, tof bso concept op het gebied van Duurzaam en Groen. De eerste dag stond in het teken van kennismaken met elkaar, introductie met het programma en een werksessie over behoeften en aannames.

De dag begon vol energie en creatief in het Honig complex in Nijmegen. Wie zijn mijn collega’s, waar komt iedereen vandaan, waar zit mijn passie en waar ben ik goed in, allemaal vragen die met elkaar besproken werden. Ook kregen de sprinters een kijkje in de mogelijkheden van virtual reality door medewerking van het VR lab.

Mark Veekamp van IVN Natuureducatie hielp het team verder met inspiratie op het gebied van duurzaam en groen. Duurzaamheid gaat over de toekomst, en om te werken aan een duurzame samenleving heb je een lange adem nodig, aldus Mark. Maar je kunt wel vandaag al beginnen! Stel je daarbij zelf de vraag hoe we dingen anders kunnen organiseren zodat we invulling kunnen geven aan duurzaamheid. Zorg ervoor dat de cirkel rond blijft, houd cyclisch het systeem in stand.

Mark hielp het team door hen na te laten denken over belangrijke bouwstenen op het gebied van duurzaamheid en groen in de kinderopvang. Dit mocht zo breed en gek mogelijk, later is er clustering en prioritering aangebracht.

De ochtend werd afgesloten met een presentatie van collega Marie-Noelle Sival over de trends in de kinderopvang.

We hebben bij KION een eigen honk ingericht voor ons team waar ze terug kunnen komen, werksessies hebben en waar het concept inhoudelijk uitgewerkt wordt. Het honk is ingericht met een lekkere zithoek, een bibliotheek en alle benodigde digitale middelen.

Hier vond het middagdeel plaats waar mijn collega’s uitleg kregen over de verschillende methoden en technieken die we gedurende de week in gaan zetten. We zijn aan de slag gegaan met het inventariseren van behoeften en het formuleren van aannames over wat kinderen en ouders belangrijk en niet belangrijk vinden op een bso, zodat deze in de loop van de week getoetst kunnen worden. Een greep uit de geformuleerde aannames:

  • Kinderen mogen te weinig zelf kiezen.
  • Kinderen ervaren te veel regels.
  • Ouders willen een duurzame opvang.
  • Ouders willen meer maatwerk.
  • Kinderen hebben te weinig gelegenheid om te experimenteren in de natuur.

Bovenstaande aannames worden uitgewerkt in vragen zodat ze met een open houding in gesprek kunnen gaan met kinderen, ouders en scholen. Hoe je dat doet, komt morgen aan de orde.

Het was een mooie start van de week met veel zichtbaar enthousiasme bij mijn collega’s. De eerste (brede) stappen zijn gezet, langzaam werken we toe naar een concreet resultaat. Morgenochtend gaan we aan de slag met het voorbereiden van de gesprekken, zodat mijn collega’s goed beslagen in gesprek kunnen. Morgen gaan ze namelijk voor het eerst op pad en in gesprek met kinderen en ouders. Ik ben heel benieuwd! Jullie ook?

In zijn eerste blog legt Jorn uit wat de bedoeling is van team Toekomst.

Wat gebeurde er op dag 2 met Team Toekomst? Lees de blog

Op dag 3 werden er dialoogtafels georganiseerd met o.a leerkrachten en mensen van de gemeente. Lees blog 3 hier

Op dag 4 werd het concept gevisualiseerd. Spannend! Lees blog 4 hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.