Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Chantal Overgaauw – 7 tips om kinderen bij de moestuin te betrekken

Het management is om en ook de medewerkers heb je kunnen overtuigen van de meerwaarde van een moestuin. Nu nog degenen voor wie je het allemaal doet: de kinderen. Hoe maak je hen enthousiast voor de moestuin? Ik geef je 7 tips.

Je doet het voor hen, maar het is ook leuk als de kinderen zelf graag met de moestuin bezig zijn. Dat kan door ze medeverantwoordelijk maken en ze te laten helpen. Daarmee vergroot je hun betrokkenheid. Laat ze niet alleen zaaien, planten, wieden en oogsten, maar laat ze ook meedenken bij het teeltplan en de inrichting van de moestuin, bij de financiering én bij de keuze voor gewassen.

Wat gaan we eten?

Voor kinderen wordt moestuinieren leuker als ze zelf mogen kiezen wat ze telen. Welke groenten willen zij eigenlijk in de moestuin? En ook: wat is mogelijk gezien de grootte, de bodemsoort (laat ze dat zelf ontdekken door een profielkuil te graven of met de grondboor aan de slag te gaan) en de tijd die jullie erin kunnen steken?

Je kunt kinderen een tekening of maquette laten maken van hun droommoestuin. Hun wensen verwerk je zoveel mogelijk in de echte moestuin. Ook kun je in de groep foto’s van fruit en groenten laten zien en de kinderen hun voorkeur of juist afschuw laten uitspreken en toelichten.

Betrek ze bij de indeling van de tuin

Hoe klein jullie tuintje ook is, er zullen paadjes moeten komen. En een afrastering. En bedden waar de verschillende gewassen staan. Die moeten afgemeten worden. Waar komen de paadjes en wat leg je er op? Kies je voor paaltjes met draad als hekje of vlecht je met oudere kinderen een haag?

Je kunt ze veel zelf laten doen, de paaltjes in de grond slaan, de teeltbedden uitmeten. Ze zijn zo lekker fysiek bezig en het is nog leerzaam ook!

Hoe kom je aan geld?

Zaden, gereedschap, mestkorrels, het kost allemaal geld. Hoe kom je daaraan? Er is de subsidie van  Jong Leren Eten. In mijn vorige blog schreef ik verschillende opties om aan geld te komen. Een optie die ik niet noemde, is dat kinderen zelf het geld bijeen sprokkelen op een leuke manier.

Hoe leuk is het bijvoorbeeld wel niet als ze een benefietconcert organiseren of zelf geven om geld in te zamelen voor moestuinmateriaal? Of een picknick met producten uit eigen tuin (gedroogde thee, jam, soep, kruidenboter, enz.) tegen een kleine vergoeding… Een yardsale, een sponsorloop, voorjaarsmarkt, er is van alles te bedenken. Zelf een deel van het geld verzamelen in ruil voor lekker eten en een leuke tijd buiten vergroot de betrokkenheid van kinderen.

Ieder een taakje

Wanneer je kinderen de regie geeft over hun eigen plekje, project of planten, Voelen ze zich daarvoor verantwoordelijk. Laat ze zorgen voor een eigen gewas, de composthoop maken of een wilgentenen hut bouwen. Wie wil in de kookclub? Een eigen project houdt het overzichtelijk en maakt dat kinderen zich betrokken voelen. Werk een doorschuifsysteem uit, zodat de kinderen de gelegenheid krijgen om alle tuinactiviteiten eens te doen.

Je kunt moestuinieren als workshop aanbieden. De kinderen kunnen dan kiezen of ze willen sporten, schilderen of in de tuin werken. Zo houd je rekening met de verschillende interesses van de kinderen.

Je kunt ook onderdelen uit de moestuin als workshop aanbieden: leren koken, een wilgentenen hut leren bouwen, jam maken, noem maar op. Voor extra klusjes kun je een lijst ophangen zodat ze zich kunnen intekenen.

Voldoende begeleiding

Laat de kinderen in de moestuin hun gang gaan, maar laat ze niet aan hun lot over. Het wordt interessanter als ze iets leren. Volg zelf een cursus waarvan je de inhoud kunt overdragen of huur begeleiders in. Misschien zijn er wel opa’s, oma’s, vaders en moeders die een uurtje willen meehelpen? Of gepensioneerde moestuiniers die graag hun kennis overdragen?

Maak er een feestje van

Organiseer regelmatig – bijvoorbeeld elk seizoen – een feestje. Dat kan een picknick zijn met alleen de kinderen en de medewerkers. Maar ook een middag waar ook ouders, grootouders en misschien zelfs buurtbewoners mogen komen. Zo rekruteer je misschien meteen vrijwilligers die de kinderen willen assisteren of willen helpen met klusjes.

Organiseer oogstfeesten voor degenen die meedraaien in de moestuin met gerechten uit eigen tuin, zoals pompoensoep.

Laat kinderen plezier maken in de tuin

Verzin leuke activiteiten in de tuin die niet direct met de verzorging van de planten te maken hebben, zoals knutselen (naamlabels), proefjes doen (met een ui) of bouwen (insectenhotel). Je kunt je laten inspireren door deze activiteitenkaarten. 

Zo is moestuinieren niet alleen maar ‘werken’, maar ook leuke dingen doen.

Chantal Overgaauw is pedagogisch medewerker, journalist en geeft een online moestuincursus met weersbestendige activiteitenkaarten voor de kinderen van 4-12 jaar. Ze gaat graag met kinderen naar buiten. Zie voor meer informatie: https://www.oudersvannature.nl/moestuincursus-kinderen/

Chantal Overgaauw
Chantal Overgaauw is pedagogisch medewerker en eigenaar van verschillende online moestuincursussen. De zomercursus Moestuinieren met Kinderen is nu in de aanbieding. Kijk voor meer informatie op: https://moestuinierenmetkinderen.nl/product/moestuinieren-kleuters-jonge-kinderen-zomer/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.