Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carola Winter – Stelen uit de natuur

Voor de Wiedewei-vestiging in Haamstede toog ik, met een collega, naar het bos om wat klein materiaal te sprokkelen. We hadden een duidelijke missie: enkele grote takken en wat dennenappels. Dat liep anders dan gedacht.
Carola Winter

We maakten een korte onderzoekende wandeling, waarin we genoten van het bos, de geluiden, maar ook de rust in het bos, waarin we spraken over het aanbod van Wiedewei en de liefde voor de natuur die we de kinderen graag mee willen geven. We hoorden een specht en vonden hem ook. We ontdekten mooie plekjes waar we kabouterverhalen zouden kunnen vertellen en verder zagen we heel veel materiaal om leuke activiteiten mee te beleven.

We hadden 2 kratjes bij ons, waarvan we de bodem vulden met dennenappels in alle stadia. En we namen 2 flinke takken, polsdikte; ze staken ruim boven ons uit. We legden de spullen in de auto en horen dat er verderop druk wordt gezaagd in het bos. Drie mannen van Natuurmonumenten zijn hard aan het werk en verzagen bomen. Mm, bij zaaggeluiden hou ik altijd de mogelijkheid voor wat materiaal in gedachten, als boomstammetjes, schijven of takken.

Ik stop de auto, stap uit en meld dat ik 2 grote takken in mijn auto heb liggen. Met een ferme stap stapt een van de mannen mijn richting op en zegt me meteen: “Dat is niet de bedoeling. Dat is dood hout wat het bos nodig heeft om te blijven bestaan. Het bos maakt zo zijn eigen humus aan als voeding.”

Ik onderschrijf dit meteen. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom Groene Kinderopvang zich ontwikkelt. Wij willen de kinderen de liefde voor zichzelf en de natuur bijbrengen. Dat doen we door kinderen natuurbewust op te vangen. Groene pleinen, seizoensbeleving, veel buiten zijn, werken met natuurlijk materiaal, duurzaam leven en zo liefde voor de natuur te ontwikkelen.

De boswachter meldt mij dat hij het enorm zou waarderen als ik de takken weer terugleg in het bos. Respectvol, maar teleurgesteld, haal ik de takken uit de auto en geef ze terug aan het bos. De dennenappels mogen we wel meenemen. We druipen af uit het bos, zonder takken.

‘Laat de natuurlijke schatten van het bos in het bos’

Onderweg naar de vestiging zien we dat er bij een woning volop is gesnoeid. De hele voortuin ligt vol met de mooiste takken van verschillende struiken. We stoppen, bellen aan en vragen beleefd of het misschien mogelijk is dat we wat takken van haar stapel meenemen voor de kinderen. “Natuurlijk!”, is het antwoord. Even later komt de vrouw ons zelf haar kniptang aanbieden. Blij verrast rijden we even later verder, met een auto vol takken.

Bij het uitladen van de auto ontmoeten we een ouder die ons vertelt dat hij ook nog wel wat takken heeft om ons groeiende groene plein wat meer uitdaging te bieden. Ik rij met hem mee naar zijn huis en samen vullen we de auto met 2 enorme kluwen takken. Met een “Dank je wel” rij ik weer terug naar de vestiging.

Ga jij in de tuin snoeien, of je buurman of wellicht de boer verderop? Stap er dan eens op af, als groene pedagogisch medewerker, en vraag of je wat snoeimateriaal mag hebben om dit te gebruiken als activiteitenmateriaal.

Laat de natuurlijke schatten van het bos in het bos. Daar zijn ze nodig om onze natuur te laten blijven bestaan. Via de boswachter kreeg ik de tip om een mail te sturen naar Natuurmonumenten om daar mijn vraag neer te leggen. Samen groeien we er wel uit!

In mei vieren we de Vlindermaand bij Wiedewei. Vanaf eind april pronken op alle Wiedewei-vestigingen de vlinderkasten. Voor de kinderen is dit een enorme kijkdoos, waarin ze eersterangs zitten bij de vlinderkraamkamer van het koolwitje. Lees de vorige blog van Carola
Carola Winter
Carola Winter werkt als Specialist Groene Kinderopvang voor Wiedewei, de groene kinderopvang van Kibeo. Een bijzonder groene functie die haar op het lijf is geschreven. In verschillende gedaantes is zij al jarenlang verbonden aan Groen Cement; de natuur is dan ook altijd de groene draad in de begeleiding van kinderen. In 2019 won zij de verkiezing van Pedagogisch Professional van het Jaar en met haar blogs nam zij de lezers mee in dit avontuur. Als de Groezelaar prikkelt en ontwikkelt zij alle zintuigen op een groene wijze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.