Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Carola Winter – Meedoen aan de verkiezing? (1)

‘Ik wil je opgeven voor een wedstrijd van PPink: Pedagogisch Professional van het jaar, maar daarvoor heb ik wel jouw toestemming nodig.’ Dat zei Esther Caljouw, onze productontwikkelaar, creatieve geest en zeker geen SuffeTutten.
Carola Winter

Esther en ik werken inmiddels een paar jaartjes samen en zij heeft een goed beeld van mijn werkzaamheden binnen de organisatie. Hartstikke leuk natuurlijk, daar doen we graag aan mee. Tien jaar geleden ben ik begonnen bij de buitenschoolse opvang als pedagogisch medewerker. Daarvoor heb ik gewerkt als activiteitenbegeleider op een Atteljee voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat heb ik een jaar of tien gedaan en toen besloot ik dat ik wat dichter bij huis wilde werken.

Naast de werkzaamheden op de buitenschoolse opvang ben ik me al snel gaan bezighouden met BoekenPret. BoekenPret is een leesbevorderingsprogramma. Het idee is dat ouders ontdekken dat voorlezen leuk kan zijn. Het project streeft ernaar de leescultuur die kinderen omgeeft te bevorderen, waardoor uiteindelijk de taalontwikkeling en het leesgedrag van deze kinderen gestimuleerd wordt. Kenmerkend voor BoekenPret zijn de knuffeltjes die bij de boeken zijn inbegrepen en die het verhaal verlevendigen. Het doel is de leesomgeving te verrijken en de taalvaardigheid van de kinderen te vergrootten en zo laaggeletterdheid te voorkomen. Door zowel op de kinderopvang als thuis het zelfde leesboekje te lezen, wordt deze ontwikkeling extra gestimuleerd.

Het ontwikkelen, bedenken en uitdenken van het aanbod vind ik het mooiste om te doen

Op de buitenschoolse opvang is het aanbod van activiteiten een belangrijk speerpunt. De groepsruimte nodigt kinderen daarbij als eerste uit en is daarmee het startpunt voor de activiteiten. Als activiteitenbegeleider is het aanbod van activiteiten, het herkennen van activiteiten, het ontwikkelen van activiteiten en het borgen van het aanbod van activiteiten een van de leidraden van de dag.

Het ontwikkelen, bedenken en uitdenken van het aanbod vind ik het mooiste om te doen. Zo ben ik het activiteitenaanbod voor de vakanties gaan ontwikkelen en ontstond er de vakantie BSO. De bedoeling was de kinderen een vakantiedag te laten beleven. Onder het mom van ‘recreëren kan je leren’, trokken we er op uit. Iedere dag vulden we de bolderkar met flessen water en siroop, brood en beleg, spelletjes, kleden en ballen. En we gingen op pad. Zo leerden we alle speeltuintjes in de buurt kennen, wisten we waar iedereen woonde en hoe we daar naartoe moesten lopen en leerden we allerlei leuke binnendoor routes kennen. Een vakantie later zorgden we er voor dat alle kinderen op de fiets naar de vakantie BSO kwamen. Zo konden we heerlijk op pad de buurt verkennen, genieten van alle natuurgebiedjes in de buurt, bekend worden met de verschillende fietsenmakers in Barendrecht en vooral veel genieten van het buiten zijn en het met elkaar op pad zijn.

Onze vakanties bleken een succes en we wilden meer kinderen van hiervan laten meegenieten. Zo ontstond er Debby’s vakantie BSO. We voegden verschillende BSO’s samen en gedurende een hele zomerweek bezette je met jouw BSO de camping! We kochten een grote legertent, 50 m2, met een kunststof vloer met kliksysteem, zodat we hem zelf konden leggen. Die zomer zou het eerste jaar zijn van vele jaren camping plezier. Volgende keer meer over het traject om mee te doen aan de verkiezing Pedagogisch Professional van het Jaar.

Carola Winter
Carola Winter werkt als Specialist Groene Kinderopvang voor Wiedewei, de groene kinderopvang van Kibeo. Een bijzonder groene functie die haar op het lijf is geschreven. In verschillende gedaantes is zij al jarenlang verbonden aan Groen Cement; de natuur is dan ook altijd de groene draad in de begeleiding van kinderen. In 2019 won zij de verkiezing van Pedagogisch Professional van het Jaar en met haar blogs nam zij de lezers mee in dit avontuur. Als de Groezelaar prikkelt en ontwikkelt zij alle zintuigen op een groene wijze.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.