Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Carlien Langelaan – Stagiaires begeleiden

Brancheorganisatie VGOB beantwoordt prangende vragen van gastouders. Dit keer: 'Ik denk er over na om een stagiaire te gaan begeleiden, waar moet ik rekening mee houden?'
Blog Carlien Langelaan - Stagiaires begeleiden

Een leerplek bieden kan inspirerend en leerzaam zijn voor uzelf. Door het begeleiden van een student wordt u zich bewust van uw eigen werkwijze en wordt u geconfronteerd met het feit dat u bepaalde zaken op routine uitvoert. Wellicht ontstaat de wens uw werkwijze door nieuwe inzichten op punten te veranderen.

U moet vooraf wel enkele zaken regelen, zoals een erkenning. Leerbedrijven mogen alleen stagiaires inzetten als zij erkend zijn. Mbo-studenten komen alleen in aanmerking voor een diploma als de stage plaatsvindt bij een erkend leerbedrijf. Dit staat in de Wet WEB (Educatie en Beroepsonderwijs, artikel 7.2.10). U kunt deze erkenning zelf bij Calibris aanvragen. Neem voordat u dit doet contact op met uw gastouderbureau.


‘Stel een leerplek beschikbaar in de overtuiging dat u een student een kans wil bieden in de praktijk te leren. Fouten maken mag dan ook’

Het gastouderbureau moet beschikken over een BeroepsPraktijkVorming-plan (BPV). In het BPV staat beschreven op welke wijze stagiaires begeleid moeten worden. Daarin staat wat uw rol zal zijn, de rol van het gastouderbureau en van de school. Samen met een docent en een medewerker van uw gastouderbureau begeleidt u de stagiaire en legt u afspraken vast. Een gastouder mag een stageplek bieden aan een student voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. De Helpende Zorg en Welzijn is gericht op huishoudelijke taken en verzorging van kinderen.

Voordat u een leerplek beschikbaar stelt, moet u zich realiseren dat het niet zo is dat u er enkel een paar extra handen bij krijgt. U zult tijd en energie moeten steken in de stagiair. Het levert u dus niet per definitie iets op. U moet een leerplek beschikbaar stellen in de overtuiging dat u een student een kans wil bieden in de praktijk te leren. Fouten maken mag dan ook. Echter binnen grenzen. Daarom bent u altijd aanwezig wanneer de stagiaire aanwezig is. De verantwoordelijkheid m.b.t. de zorg voor de kinderen is niet overdraagbaar. Voordat u een leerplek aanbiedt, moet u dan ook de afweging maken of u voldoende tijd en energie kunt vrijmaken voor een stagiaire.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.