Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carlien Langelaan – Continue Screening

De zaak Robert M. in Amsterdam heeft de overheid aan het denken gezet over veiligheid in de kinderopvang en besloten is om over te gaan op een nieuw en veiliger systeem. Vanaf 1 maart worden alle medewerkers in de kinderopvang continue gescreend. Dit houdt in dat als een medewerker in de kinderopvang verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit, er een melding gaat van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar de gemeente waar de medewerker werkzaam is. Het gaat hierbij om alle medewerkers in de kinderopvang, dus ook gastouders maar ook hun huisgenoten van 18 jaar en ouder.
Blog Carlien Langelaan - Continue Screening
Foto: VGOB

Vraag van een gastouder:

Wat betekent de continue screening nu voor mij als gastouder?

Antwoord Carlien Langelaan – VGBO

Wanneer de overtreding waar de medewerker van verdacht wordt, als een bedreiging wordt gezien voor de veiligheid van de kinderen, gaat er via de gemeente en GGD een signaal uit naar de houder van het gastouderbureau. In verband met privacy wetgeving krijgt de houder geen uitleg over het strafbare feit zelf.

Nieuwe VOG vanaf 1 juli a.s.

Alle gastouders (en huisgenoten ouder dan 18 jaar) moeten in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een VOG toont aan dat een gastouder geen strafbaar feit, die een gevaar vormt voor een veilige opvang, heeft gepleegd.

Deze nieuwe aanpak betekent dat iedereen een nieuwe VOG moet aanvragen. Bij de aanvraag van een VOG wordt gecheckt of een  gastouder of huisgenoot ooit veroordeeld is voor overtredingen die een gevaar kunnen vormen voor de opvang van kinderen. In de periode van de afgifte van de oude VOG tot 1 maart kon er sprake zijn van een veroordeling. Daarom moet iedere medewerker in de kinderopvang en huisgenoten van gastouders een nieuwe VOG aanvragen.

Het is nog niet duidelijk wie de legeskosten voor de aanvraag van een nieuwe VOG gaat betalen. Vanuit de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Vereniging GastOuderBranche is een brief verstuurd naar het ministerie  met de vraag of de overheid deze kosten op zich wil nemen.


‘Gastouders reageren met gemengde gevoelens op deze nieuwe regelgeving’

Ernstige delicten
Wanneer een gastouderbureau van de gemeente en GGD een signaal over ernstige delicten zoals geweld- en zedendelicten of wapen- en drugsdelicten ontvangt,  zal het gastouderbureau de gastouder of de huisgenoot vragen om een nieuwe VOG aan te vragen. In de periode waarin de VOG aangevraagd is en nog niet afgegeven mag de gastouder geen kinderen opvangen.

De ouders van de kinderen zullen geïnformeerd moeten worden waarom de opvang (tijdelijk) gestopt wordt, maar privacy wetgeving verbiedt om ouders te informeren over de afgifte van het signaal. In bemiddelingsovereenkomsten die afgesloten worden met nieuwe gastouders, zal een passage opgenomen zijn waarin de gastouder toestemming geeft aan het gastouderbureau om opvang stop te mogen zetten zodra een signaal is ontvangen.

Toestemmingsformulier
Aan huidige gastouders zal door het bureau gevraagd worden een toestemmingsformulier in te vullen en te ondertekenen. Hiermee geeft de gastouder toestemming voor het informeren van de ouders zodat de opvang stopgezet kan worden.

Het gaat hier immers om verdenking van een zeer ernstig feit waardoor een veilige opvang van kinderen niet gegarandeerd kan worden. Gastouders reageren met gemengde gevoelens op deze nieuwe regelgeving. Dat er continue gescreend wordt of gastouders verdacht worden van een overtreding die gevaarlijk kan zijn voor kinderen is een goede, zo’n VOG was immers maar een moment opname. Maar het bij voorbaat al toestemming moeten geven voor het geven van informatie aan vraagouders, stuit hen tegen de borst.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.