Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bennita Blocq – Grensoverschrijdend gedrag in de kinderopvang?

In het kader van veiligheid en welzijn van kinderen, controleert de GGD dit jaar jouw kennis over wat te doen bij 'grensoverschrijdend gedrag' van collega’s en/of je leidinggevende in de kinderopvang. De GGD vraagt ook of je een meldrecht of meldplicht hebt en het is van belang dat je dit weet en ook begrijpt.
blog-bennita-blocq-grensoverschrijdend-gedrag-in-de-kinderopvang
Syda Productions / stock.adobe.com

Helaas constateert de GGD vaak dat de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling niet goed of onvolledig is geïmplementeerd op de werkvloer. Het is daarom belangrijk dat je als pedagogisch medewerker goed op de hoogte bent van de stappen van de meldcode en hoe je deze moet inzetten bij grensoverschrijdend gedrag van een collega of zelfs van de houder van het kinderdagverblijf.

De GGD wil ook weten of je bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag van een collega naar de Interne Vertrouwens Persoon (IVP) kan gaan, als de kinderdagopvang dat heeft. En maak je dan zelf een melding bij Veilig Thuis of neem je contact op met de Onderwijsinspectie? Of verwacht je dat de IVP’r die melding maakt? Of is er een aandachtsfunctionaris aanwezig en neemt die dan contact op met Veilig Thuis?

Het is dus helaas geen wonder dat het grensoverschrijdend gedrag waar jij of je collega last van heeft, zo lang blijft sudderen als niemand weet welke stappen te nemen om dit bij de juiste persoon neer te leggen. In de media zijn er voorbeelden te vinden van situaties waarbij het grensoverschrijdend gedrag wel bekend was in de organisatie, maar er geen stappen zijn ondernomen. Het gedrag werd gedoogd of er werd zelfs weggekeken. Niemand wist precies wat er van wie verwacht werd en daarom deed niemand iets!

‘Wegkijken bij onwenselijk gedrag is geen optie’

Het is daarom belangrijk voor (toekomstige) pm’ers om het stappenplan van de Meldcode door te nemen en te weten wat je moet doen bij grensoverschrijdend gedrag op jouw werkplek. Zo kan je de GGD goed te woord staan, dat is een mooi pluspunt voor jouw kinderopvanglocatie, én bijdragen aan een veilige werkomgeving voor je collega’ en de kinderen. Wegkijken bij onwenselijk gedrag is immers geen optie.

Een voorbeeld van een situatie waarbij grensoverschrijdend gedrag binnen een organisatie bekend was, maar waarbij geen adequate stappen werden ondernomen, is de zaak rondom de misstanden bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam in 2010. Er werden jarenlang ernstige misstanden geconstateerd, maar er werd niet ingegrepen door de leidinggevenden. Het leidde uiteindelijk tot het zedenmisdrijf van Robert M., een medewerker van het kinderdagverblijf. Dit tragische voorval benadrukt nogmaals het belang van een goed geïmplementeerde Meldcode en de noodzaak om grensoverschrijdend gedrag serieus te nemen en er adequaat op te reageren.

‘Vlak voor de kerstvakantie gaf ik aan een groep pedagogisch medewerkers de training Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. De vraag kwam waar zij naartoe konden met eventuele eigen ervaringen van grensoverschrijdend gedrag bij een van hun collega’s of leidinggevende. Er bleek echt iets te spelen…’ Lees de vorige blog van Bennita Blocq
Bennita Blocq is van oorsprong fysiotherapeut. Tijdens de vele therapie-momenten aan huis zag ze letsel waarbij in de verwijzing ‘gevallen, gestoten of onduidelijke oorzaak’ stond. Haar onderbuikgevoel gaf aan dat er iets niet klopte. In 2012 besloot zij, via een scholing bij de politie, om Trainer Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling te worden en uiteindelijk ook trainer voor Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld. De kinderopvang is haar specialiteit: sinds 2008 geeft zij cursussen kinder-EHBO en BHV-opleidingen aan pm-ers. Haar insteek is om volwassenen handvatten te geven die nodig zijn om kinderen veilig op te laten groeien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.