Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Alicia Kooijman – Kinderopvang in 2020 deel II

Twee weken geleden deden wij een oproep om jouw mening over kinderopvang in 2020 met ons te delen. We kregen tal van reacties. Zowel van professionals uit het vak als van ouders én kinderen. Het is leuk om over deze vraag na te denken, maar ook noodzakelijk. Want vooruit kijken is ondernemen en innoveren biedt kansen. In welke vorm zal kinderopvang in 2020 bestaan? De aandoenlijke e-mail van de 9 jarige Floris bezorgde ons een grote glimlach.
Blog Alicia Kooijman - Kinderopvang in 2020 deel II
Foto: Alicia Kooijman


‘Mijn moeder hoort in de kinderopvang thuis’

De e-mail van Floris heeft hij met behulp van zijn moeder Maaike geschreven. Na het lezen van de oproep: ‘Hoe ziet kinderopvang er in 2020 uit?’ besprak Maaike het met haar zoon. Die had daar wel wat ideeën over:

‘Ik hoop dat mijn moeder haar werk kan blijven doen. Ze is al twee dagen minder gaan werken. Dat kon niet anders zeiden ze op haar kinderdagverblijf. Mama mist de kindjes. Dat zegt ze niet tegen mij hoor of tegen mijn zusje maar ik merk dat wel aan haar. Ik denk dat kinderopvang in 2020 nog meer mensen nodig heeft zoals mijn moeder. Die niets liever willen dan goed voor kindjes zorgen. Niet iedereen is daar zelf heel goed in. Ook al krijgt wel bijna iedereen kinderen. Zolang mijn moeder dan samen met andere goede zorgmoeders kan werken is dat niet erg. Dan kunnen ze de papa’s en mama’s helpen die er wat minder goed in zijn. En zij kunnen dan werken en ’s avonds met hun kinderen zijn. Misschien kunnen ze wel wat leren van mijn moeder. Dat zou voor hun kinderen ook wel heel leuk zijn denk ik.’

Grappig om te lezen hoe Floris tegen kinderopvang aankijkt. En ergens ook leerzaam. Want kinderopvang is naast een veilige plek voor je kind ook hulp in de opvoeding. Mensen zoals de moeder van Floris, die hun hart en ziel in de opvang van andermans kinderen leggen, zijn naar ons idee van enorme waarde. Zij zijn nu, in 2013, een enorme meerwaarde en dat zal  in 2020 niet anders zijn. Wat verandert er dan wel?


‘Er is bijzonder veel te halen als we het hebben over marketing en data-gebruik’

De eerste stappen naar een gezondere financiële situatie voor kinderopvang is door de overheid in werking gezet. De kinderopvangtoeslag voor ouders met midden- en hogere inkomens gaat per 1 januari 2014 omhoog. Hopelijk zet dit voor veel ouders en organisaties zoden aan de dijk, waardoor kinderopvang weer een boost zal krijgen. 2020 is ver weg. Het is lastig nu een beeld te schetsen van de financiële situatie; hopelijk zitten we tegen die tijd in een gezonde markt.

Uit de overige reacties die we ontvingen, bleek dat de mening gedeeld wordt dat kinderopvang sowieso een begrip moet blijven als het om opvang voor kinderen gaat. Enkele gaven aan dat ze inmiddels al de samenwerking aangegaan zijn met scholen in de omgeving. Twee managers gaven aan meer van elkaar  te willen leren, door geen keiharde concurrentie aan te gaan met andere organisaties maar meer te kijken naar samenwerkingen binnen gemeenten.

Met het oog op 2020 zijn communicatie en innovatie de succesfactoren voor de toekomst. Er is bijzonder veel te halen als we het hebben over marketing en data-gebruik. Denk eens aan het enorme bereik dat jullie hebben en de behoefte waarin jullie ouders in kunnen voorzien. Al die jonge gezinnen die op zoek zijn naar een oplossing voor hun werk vs. gezinssituatie.

Vaak krijgen wij te horen ‘maar wij zijn geen marketing bedrijf, het gaat bij ons om de kinderen.’ Natuurlijk. Dat begrijpen we ook. Maar jullie zijn ook een bedrijf. Of je nu een stichting of particulier bent, iedereen heeft er baat bij als je organisatie floreert. Communicatie en marketing is een lange tijd een ondergeschoven kindje geweest. Het gevolg is wel dat het doelgericht bereiken van je doelgroep nu enorm belangrijk is. Wij helpen daar heel graag bij.

Wij hopen en denken dat persoonlijk contact nummer 1 in de kinderopvang blijft. Zoals ook Floris omschreef zit juist daar de kracht. Daarnaast hopen we dat alle digitale ontwikkelingen en mogelijkheden de kinderopvang in de komende jaren meer gaan helpen. Denk bijvoorbeeld eens aan speelgoed waarin digitale informatie verwerkt zit. Zo zijn wij bij Joyn DayCare bezig met producten die meten hoe kinderen hun motoriek kunnen verbeteren. Het kan helpen bij spraak, beweging en ontwikkeling. De techniek gaat met enorme sprongen vooruit. Laten we er samen voor zorgen dat (moderne) kinderopvang de voorkeur van  ieder gezin krijgt. Op naar 2020!

Graag willen we iedereen bedanken voor zijn of haar reactie op de vraag: ‘Hoe zou kinderopvang er in 2020 uitzien.’ Hopelijk kunnen we discussie voortzetten en elkaar blijven inspireren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.