Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Bart de Koning – Natuurdetectives ontdekken bloemen

Bart de Koning - Natuurdetectives ontdekken bloemen

Bij basisschool de Vlinderboom in de Amsterdamse Kinkerbuurt zijn voor kinderen uit de onderbouw de Naschoolse Activiteiten weer van start gegaan. Zo ook ‘de natuurdetectives’.

In de buurt vind je overal bloemen. Sommige bloemen horen bij tuinen. Anderen groeien gewoon tussen de tegels. De bedoeling van de activiteit is dat kinderen ervaren dat bloemen overal groeien en dat er heel veel soorten/vormen bloemen zijn.

Start
Teken een bloem die als eerste in je op komt. Meestal is dat een bloem met een hart en 5 of 6 bloemblaadjes.

Gesprek
Wat heeft elke bloem gemeen? Welke kleuren zijn er? Welke kleur komt het meest voor? Kun je bloemen ook eten? Uit welke onderdelen bestaat een bloem? Houden mensen van bloemen? Houden bloemen van mensen?

Introductie verschillende vormen bloemen
Op een prikbord prik ik plaatjes van een aantal vormen bloemen. Een paardenbloem, een klaproos, een cosmea, een schermbloem, een brandnetelbloem, gras met aren. Over de laatste twee ontstaat discussie: Is dat ook een bloem? Ja, dat zijn ook bloemen!

Buiten op zoek
De kinderen krijgen in tweetallen de plaatjes van verschillende bloemen mee. Ze zoeken langs de straat en bij de Stadsboeren. De stadsboeren is een project op een braakliggend stuk grond. Inwoners van de Kinkerbuurt kweken in bakken zonnebloemen, worteltjes en boerenkool.
Onderweg plukken de kinderen straatbloemen. Natuurlijk is hier discussie over. Die stokroos stond toch langs de straat!

Uitleg
Bij de stadsboeren krijgen de kinderen uitleg over de opzet van Stadsboeren. De kinderen leren dat mensen creatief gebruik maken van braakliggend terrein. Ze krijgen zelf later ook een bak om bloembollen en winterrogge in te zetten. Ter plekke is genoeg ruimte om lekker te spelen en moppen te tappen.

Afsluiting
Terug in school maken we met de gekleurde bloemen een schilderij. Uit een paardenbloem komt bijvoorbeeld gele kleurstof, uit een rode bloem rode kleurstof. Zelfs met de blaadjes kun je schilderen – en met modder kun je bruin maken.

Op de blog: http://www.natuurindekinderopvang.blogspot.nl/ vind je iets meer over het project natuurdetectives.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.