Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blauwe plekken en botbreuken, toch geen argwaan

Kindermishandeling bij jonge kinderen wordt vaak niet opgemerkt door zorgverleners en andere professionals. Vooral bij baby’s is het aantal gemiste diagnoses hoog, ook bij een medische geschiedenis van niet logisch verklaarbare botbreuken en blauwe plekken.
© Feverpitched / Getty Images / iStock

Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut en de Universiteit van Amsterdam bestudeerden 37 medische dossiers uit strafzaken van mishandelde kinderen tot 2 jaar. Daaruit blijkt dat er bij 2 op de 5 van deze jonge kinderen eerdere signalen van kindermishandeling over het hoofd zijn gezien. In de dossiers werd bijvoorbeeld melding gemaakt van onverklaarde botbreuken of blauwe plekken. In sommige gevallen hadden de kinderen al meerdere artsen gezien.

Forensisch arts Wouter Karst maakt zich zorgen, vooral over baby’s die met hersenletsel worden opgenomen. ‘Ongeveer 30 procent van de kinderen met toegebracht hersenletsel zijn al eerder met een klacht of letsel in het ziekenhuis geweest. Dat hoeft geen ernstig letsel te zijn. Als een kind onder de zes maanden een onverklaarbare blauwe plek heeft, dan wordt er in de helft van van gevallen meer letsel gevonden.’

Stijging tijdens corona

Tijdens de coronaperiode is het aantal meldingen van mogelijke kindermishandeling sterk gestegen. Veilig Thuis ontving in 2020 bijna 7000 meldingen meer dan het jaar ervoor. In totaal werd 62470 keer vermoedens van kindermishandeling gemeld. Het stellen van de juiste diagnose na die meldingen is ingewikkeld, want naast fysieke mishandeling kunnen kinderen ook emotioneel worden mishandeld of verwaarloosd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.