Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BKN wil uitstel regels gastouderopvang

Marianne Velsink
BKN wil uitstel regels gastouderopvang

De Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang (BKN) vraagt uitstel van de invoering van de nieuwe regels voor de gastouderopvang tot medio oktober. Volgens de organisatie zijn de financiële risico’s te groot als door overmacht de gestelde data niet bereikt worden.

Geen recht op toeslag
Voor 1 september moeten gastouders voldoen aan nieuwe opleidingseisen. Voor 1 januari 2011 moeten alle gastouders door de GGD geïnspecteerd zijn. Als dit niet op tijd is gebeurd, lopen ze de kans niet te worden opgenomen in het register kinderopvang. Ouders hebben dan geen recht op kinderopvangtoeslag met alle gevolgen van dien. Gastouders kunnen op hun beurt te maken krijgen met claims van ouders.

Niet op tijd
Volgens BKN zijn opleidingsinstellingen hard bezig om de deadline van 1 september te halen, maar zal 20 tot 30 procent van de kandidaten het alsnog niet op tijd halen. Daarnaast moet de aanmeldprocedure eenvoudiger worden gemaakt. Het verschilt nu nog per gemeente en vaak blijkt het niet duidelijk aan wie of aan welke afdeling het verzoek moet worden opgestuurd.

Eenvoudige inspectie
De GGD zou tussen september en december ongeveer 55.000 gastouders op hun opvangadres moeten inspecteren. Eerder bleek al dat er op zo’n hoog aantal gastouders niet was gerekend. Ook de Branchevereniging acht het bijna onmogelijk om dit voor januari te halen. Zij pleit daarom voor een tijdelijke eenvoudige inspectie waarbij de gastouder alleen de Verklaring Omtrent Gedrag, het diploma, het certificaat-goed-gastouderschap en het EHBO-certificaat hoeft te overleggen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.