Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BKK zoekt deelnemers voor pilot betrokkenheid

Stichting BKK zoekt organisaties die bezig zijn of willen gaan met het verhogen van de betrokkenheid van kinderen op de groep. Er kunnen zeven kinderopvangorganisaties aan de pilot meedoen.
iStock

Hoe betrokken zijn de kinderen op jouw groep? Dit kun je meten aan de hand van instrumenten. Je kijkt dan bijvoorbeeld hoe geconcentreerd kinderen op jouw groep bezig zijn. Bekende instrumenten hiervoor zijn Looqin, MeMoQ of ZiKo(-VO).

Zelfreflectie in het team

Stichting BKK wil met een pilot Betrokkenheid kijken wat het effect is van de inzet van deze instrumenten. Ze kijkt naar wat het doet als kwaliteitsindicator voor pedagogisch medewerkers en teams. Verandert de perceptie van proceskwaliteit? Neemt zelfreflectie binnen het team toe?

Coach betrokkenheid

BKK wil de komende maanden bij zeven kinderopvangorganisaties het effect van de inzet van dergelijke instrumenten testen. Dit wordt gevolgd bij één team binnen de organisatie. De persoon die dit intern begeleidt, wordt benoemd als ‘coach betrokkenheid’.  Zowel organisaties die al langer werken met de instrumenten voor betrokkenheid, als organisaties die hier mee willen beginnen, kunnen zich voor de pilot aanmelden.

Vragenlijsten en interview

BKK zal het proces begeleiden. Verder krijgt de coach betrokkenheid op drie verschillende momenten vragenlijsten voorgelegd en wordt er afgesloten met een eindinterview. De pilot moet uiteindelijk meer inzicht geven in de opbrengsten van zelfevaluatie instrumenten betrokkenheid.


Hoe krijgen we een goed beeld van de pedagogische kwaliteit die we zelf bieden? Dit vraagt pedagoog Simon Hay zich af in een blog op Kinderopvangtotaal. Bij zijn organisatie KindeRdam wordt de pedagogische kwaliteit structureel in kaart gebracht. En dat voor elke groep. Hoe pakken ze dat daar aan? Lees het in zijn blog


Meedoen? Lees meer over de pilot en hoe je je kunt aanmelden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.