Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Branchepartijen niet in gesprek met FNV op stakingsdag 14 september

Branchepartijen BK en BMK zijn uitgenodigd door de FNV om tijdens de aangekondigde stakingsdag van 14 september in gesprek te gaan op het Malieveld in Den Haag. Zij laten echter weten dit niet de juiste tijd en plek te vinden. Een eerste gesprek met de vakbonden heeft al wel plaatsgevonden, maar dit was vooral oriënterend van aard.
we-blijven-staken-tot-werknemers-echt-gehoord-worden
Staking FNV op 1 juli in Amsterdam. Foto: Rob Cornellise

De branchepartijen verwijzen in een reactie op de uitnodiging naar de cao die per 1 juli is afgesloten met BMK en CNV. Deze bevat volgens BK en BMK ‘effectieve oplossingen die uitvoerbaar zijn binnen de bedrijfsvoering van organisaties en op korte termijn effect hebben op de ervaren werkdruk’.

Specifiek gaat het volgens BK en BMK om de volgende punten:

• Het aantal niet-groepsgebonden uren is met bijna 10% verhoogd.
• De jaarurensystematiek is aangepast (verlaging van 50%) voor de dagopvang, waar
medewerkers het meeste aantal uren werken.
• De beschikbaarheidsdag bestaat niet meer. Voor de nieuwe extra roosterdag geldt dat deze twee weken van tevoren ingeroosterd moet worden en medewerkers niet op de dag zelf pas weten of zij moeten werken of niet.
• Er komt een meldpunt (Commissie Naleving cao) voor medewerkers en organisaties zodat situaties waarin de cao niet wordt nageleefd, worden aangepakt.

Ervaren werkdruk

De ervaren werkdruk in de kinderopvang wordt herkend en erkend, aldus de brancheverenigingen. ‘Deze verschilt echter per opvangsoort, groep en organisatie. Uit onderzoek van Kinderopvang Werkt! (juli 2021) blijkt dat bijna 60% van de medewerkers geen bovenmatige werkdruk ervaart. Dit vraagt dus om een maatwerk aanpak. Zoals eerder aangegeven zijn in de nieuwe cao passende en effectieve aanpassingen doorgevoerd. Verdere maatwerk aanpassingen kunnen en moeten op organisatieniveau worden opgepakt in overleg met bijvoorbeeld ondernemingsraden.’

Eerste gesprek

Een eerste oriënterend gesprek van BK, BMK, CNV en FNV op het ministerie van SZW heeft inmiddels al wel plaatsgevonden. ‘We kunnen in ieder geval concluderen dat het ministerie serieus en snel aan de slag is gegaan met onze oproep en inmiddels een aanpak heeft uitgewerkt. Precies om deze reden vinden wij dan ook dat dit de uitgelezen plek is om met elkaar in gesprek te gaan, te zijn en te blijven over werkdruk en regeldruk. Een stakingsdag op het Malieveld is dat wat ons betreft niet. Wij hebben dat in onze reactie naar de FNV op de uitnodiging dan ook aangegeven.’

‘Stakingen gaan door’

De FNV laat in een reactie weten dat er in het gesprek op het ministerie ‘nog niet is gesproken over de oorzaken, laat staan de oplossing van de problemen met de werkdruk. Hieruit blijkt ook dat de staking van 14 september door moet gaan. Immers, wij vinden dat de kortetermijnoplossing in de cao zit en niet bij de overheid.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.