Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bijna 60.000 kinderen extra in de opvang

In 2016 is er voor 59 duizend meer kinderen kinderopvangtoeslag aangevraagd dan in 2015. In 2016 zaten er 823.000 kinderen in de formele opvang. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
achterstandsgeld-AdobeStock.jpg
De stijging van het aantal kinderen in de dagopvang wordt deels verklaard door de omvorming van peuterspeelzalen naar kinderopvanglocaties. - Foto: AdobeStock

De Belastingdienst keerde in 2016 voor 823 duizend kinderen kinderopvangtoeslag uit, terwijl het in 2015 nog om 764 duizend kinderen ging. De buitenschoolse opvang ving 441 duizend kinderen op, de dagopvang 437 duizend kinderen. Het gaat om formele opvang in een kindercentrum of via een geregistreerd gastouderbureau. Sinds de invoering van de Wet kinderopvang in 2005 lag het aantal toeslagontvangers niet zo hoog. Gemiddeld ontvingen zij 3 760 euro, 340 euro meer dan in 2015. De stijging van het aantal kinderen in de dagopvang wordt deels verklaard door de omvorming van peuterspeelzalen naar kinderopvanglocaties.

Een derde van de opvangkosten

Bij de invoering van de Wet kinderopvang was het uitgangspunt dat de overheid, de werkgevers en ouders elk een derde deel van de opvangkosten zouden betalen. In 2016 betaalden ouders gemiddeld 32 procent van de opvangkosten. In 2015 was dat nog 37 procent. In 2008 was de ouderbijdrage naar verhouding het laagst (19 procent van de opvangkosten).

Uren

De meeste toeslag wordt uitgekeerd voor de dagopvang. Daar brengen kinderen ook de meeste tijd door. In 2015 verbleven kinderen jaarlijks gemiddeld 730 uur in de dagopvang en 370 uur in de buitenschoolse opvang. Kinderen in de Randstad brachten de meeste tijd door in de dagopvang: in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht gemiddeld meer dan 800 uur. In de gemeenten Naarden, Amsterdam, Wassenaar, Amstelveen, Den Haag en Rotterdam was dit zelfs meer dan 1 000 uur. Kinderen in Drenthe, Overijssel, Friesland en Zeeland maakten minder intensief gebruik van de dagopvang, gemiddeld minder dan 600 uur.

De toename betekent niet automatisch dat het goed gaat met kinderopvang. De brancheorganisatie vreest faillissementen door de invoering van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). ‘Als wij de daadwerkelijke kosten hadden geweten van de doorvoering van de Wet IKK, hadden we nooit getekend.’ Lees meer

1 REACTIE

  1. Wat toevallig dat deze CBS cijfers juist vandaag het daglicht zien. Zowaar precies een dag na de uitnodiging van SZW aan kindercentra om toch vooral na een 'voorlichtings' bijeenkomst te komen van het ministerie over de Wet IKK, ergens in het land. Kunnen de voorlichters ons dan ook in het kader van de broodnodige zorgvuldigheid en volledigheid verklappen wat er dan precies in de nog niet vastgestelde ministeriële regeling (verdere uitwerking van de de Wet IKK) staat of wordt het enkel een goed nieuws show over innovatie en kwaliteit? In ieder geval biedt het de sector wel een uitgelezen mogelijkheid om het ministerie nog eens heel goed voor te rekenen wat de werkelijke kostenstijgingen zijn en wat dit betekent voor ouders, werknemers en bedrijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.