Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigen op inspectie gastouders

Marianne Velsink
inspectie

De Brabantse gemeente Veghel gaat de controle op gastouderopvang terugschroeven naar vijf procent om zo geld te besparen. Hiermee blijft de gemeente net binnen de minimale eisen van de landelijke regelgeving.

‘De GGD rekent 377 euro per controle’, zegt wethouder Caroline van den Elsen in de lokale media. ‘Het verminderen van het aantal controles levert ons een voordeel op van 53.000 euro. We moeten tussen de vijf en dertig procent jaarlijks controleren. Wij houden het op die vijf procent. Dat is voldoende.’

Steekproef
Zowel wettelijk als bestuurlijk is inderdaad afgesproken met het ministerie van Sociale Zaken dat gastouders niet meer jaarlijks honderd procent gecontroleerd worden, maar dat de gemeente kan volstaan met een steekproef. Dat heeft te maken met het beschikbare macrobudget vanuit het rijk. Bestuurlijk is afgesproken dat het minimaal vijf procent moet zijn dat moet worden getoetst.

Risicoprofiel
Gastouders die aangesloten zijn bij een gastouderbureau met een positief risicoprofiel komen minder snel in aanmerking voor controle. Gastouderbureaus waar voorgaande jaren een overtreding is geconstateerd, worden juist wel gecontroleerd. Verder krijgen alle nieuwe gastouders in de gemeente een bezoekje van de inspecteur.

VNG heeft geen cijfers
De Vereniging van Nederlandse gemeenten kan of wil niet zeggen of het een trend is onder gemeenten om de controle op gastouders terug te schroeven naar de minimale vijf procent. Hoewel de gemeente Veghel wel binnen de eisen blijft, is het niet wenselijk dat alle gemeenten slecht vijf procent van de gastouders onderwerpen aan een steekproefsgewijze inspectie. De wet schrijft voor dat gemeenten in ieder geval binnen de marge van vijf tot dertig procent moeten blijven.

Inspectie 2011
Vorig jaar nog tikte minister Kamp een aantal gemeenten op de vingers, omdat ze uit bezuinigingsoverwegingen het toezicht op gastouderopvang hadden teruggeschroefd. In 2011 moest het risicoprofiel van gastouderbureaus nog worden opgesteld. Niet alle gemeenten beschikten over voldoende middelen om dit goed uit te voeren. Het ging toen onder andere om de gemeenten Boekel, Gemert-Bakel, Den Haag, Utrecht, Dinkelland, en Boxmeer.

Bron: veghel.kliknieuws.nl
ANP Photo, Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.