Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewaarplicht VOG voorlopig van de baan

De bewaarplicht van onder meer de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus is voorlopig van de baan. De plicht zou dit jaar in gaan en zorgde voor weerstand in de kinderopvangsector.
administratie kinderopvang bewaarplicht
Foto: Pixabay

Het ministerie van SZW was van plan een bewaarplicht van één jaar in te voeren op een aantal administratieve onderdelen van artikel 11 van de Regeling Wet kinderopvang (Wko). Een belangrijk onderdeel was de VOG-bewaarplicht, geldend voor alle pm’ers die in 2021 uit dienst zijn gegaan of niet meer structureel op een locatie aanwezig zijn. Kinderopvangorganisaties zouden daar lijsten van bij moeten gaan houden.

Bezwaar

Ook zouden gastouderbureaus overzichten moeten maken en bewaren van alle kinderen die bij hen in het afgelopen jaar zijn opgevangen. Maar waar die overzichten precies aan moeten voldoen, is nog altijd niet duidelijk. Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) maakte vorig jaar meteen bezwaar tegen de bewaarplicht, omdat de administratieve last in de kinderopvang al zo hoog is.

Verder praten

Het ministerie van SZW heeft nu besloten de bewaarplicht voorlopig uit te stellen, omdat er onvoldoende draagvlak voor is binnen de sector. Wel gaat het ministerie in gesprek met sectorpartijen om verder te praten over verbetering van archivering en administratie in het algemeen.

Meer administratief nieuws voor dit nieuwe jaar: de pensioenpremies en vergoedingsbedragen 2022 zijn bekend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.