Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beslisboom tienduizenden keren gebruikt, nieuwe versie op komst

De beslisboom of neusverkouden kinderen naar de opvang en/of school mogen is al tienduizenden keren gebruikt, meldt BOinK. De beslisboom wordt op grote schaal gebruikt in de kinderopvang, het basisonderwijs én daarbuiten. Ook GGD’en en JGZ-artsen pakken de beslisboom erbij om vragen van ouders en kinderopvangorganisaties te beantwoorden.
Een deel van de beslisboom voor 0-6 jaar.

AJN Jeugdartsen Nederland en BOinK hebben veel reacties ontvangen. De beslisboom wordt op grote schaal in de kinderopvang en het basisonderwijs gebruikt, maar ook daarbuiten: GGD’en en jeugdgezondheidszorg (JGZ)-artsen pakken de beslisboom erbij bij het beantwoorden van vragen van ouders en kinderopvangorganisaties.

Beslisboom

BOinK lanceerde, mede namens branchepartijen BK en BMK, samen met AJN Jeugdartsen Nederland medio juni de beslisboom. Pm’ers kunnen hiermee eenduidig besluiten of ze een verkouden kind wel of niet kunnen toelaten op de kinderopvang en ouders kunnen zien of zij hun kind wel of niet naar de kinderopvang mogen brengen. De beslisboom is vooral bedoeld om ouders, gastouders en pm’ers te ontlasten en een leidraad te geven bij een beslissing die lang niet altijd makkelijk is.

Nieuwe versie gecontroleerd door het RIVM

Doordat de beslisboom op zo’n grote schaal wordt gebruikt, zijn er onvermijdelijk nieuwe vragen naar boven gekomen. AJN en BOinK gaan zeer zorgvuldig om met de feedback uit de praktijk, laat BOinK weten. Alle opmerkingen worden bekeken en besproken. In sommige gevallen is de conclusie dat er een aanpassing moet worden gedaan. Op dit moment wordt er aan die aanpassingen gewerkt. Het RIVM heeft toegezegd de beslisboom te controleren. Begin volgende week wordt de nieuwe versie van de beslisboom gepubliceerd op de website van BOinK.

Achtergrondinformatie

Het RIVM heeft op 17 juni 2020 de richtlijnen omtrent verkouden kinderen en kinderopvang/school vernieuwd. Nieuw is dat kinderen van 0 tot 6 jaar die een neusverkoudheid hebben onder bepaalde voorwaarden naar de kinderopvang (kinderdagverblijf, bso, peuteropvang, gastouderopvang) en/of school mogen.

In de praktijk blijkt het soms lastig te bepalen of een kind aan de gestelde voorwaarden voldoet. Op 19 juni publiceerden AJN Jeugdartsen Nederland en BOinK een vragenlijst en beslisboom voor neusverkouden kinderen. Medewerkers in de kinderopvang (van kinderdagverblijven, bso’s, peuteropvang en gastouders) en leerkrachten van het basisonderwijs kunnen deze gebruiken om te bepalen of een kind met een neusverkoudheid wel of niet naar de kinderopvang of school kan komen.

Met de vragenlijst of de beslisboom kan worden beoordeeld of een verkouden kind aan de voorwaarden voldoet. Er is een vragenlijst en beslisboom voor kinderen van 0 – 6 en een vragenlijst en beslisboom voor kinderen van 6 – 12 jaar. De beslisboom is een grafische (schematische) weergave van de vragenlijst. Inhoudelijk zijn de vragenlijst en beslisboom gelijk.

Bekijk de laatste versie van de beslisboom hier >>

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.