Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsorganisatie Nysa wordt brancheorganisatie

Nysa, de beroepsorganisatie voor gastouders, gaat per 1 januari 2018 verder als brancheorganisatie voor gastouders. Daarmee denkt de organisatie de belangen van alle gastouders nog beter te kunnen behartigen.
Foto: Fotolia

Nysa werd in maart 2017 opgericht. Initiatiefnemers en gastouders Ottavia van den Broek, Gerdien Kamperman en Daphne Swart-Bakkers vonden dat de belangen van gastouders onvoldoende vertegenwoordigd waren bij landelijk overleg. ‘Gastouders opereren vaak zelfstandig. Zij kennen de praktijk als geen ander. Is het dan niet raar dat er nog geen organisatie aan tafel zit die hun belangen vertegenwoordigt?’ Om die reden richtten zij Nysa op.

Kwaliteitsbevordering gastouderopvang

De organisatie heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. In juni werd een klachtenbemiddelingsloket ingericht waar gastouders terecht kunnen met vragen, het laten checken van contracten, algemene voorwaarden en voor advies. Daar merkten de bestuursleden van Nysa dat er grote behoefte is bij gastouders aan deskundige hulp en advies. Nysa neemt deel aan het Project kwaliteitsbevordering gastouderopvang van het Ministerie van Sociale Zaken, er is nauw contact met het Klachtenloket Kinderopvang en met andere relevante partijen in de gastouderbranche. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een reeks van nieuwe voorstellen ter bevordering van de professionaliteit en kwaliteit binnen de gastouderopvang.

Verschillende gastouders

Met de oprichting van de brancheorganisatie denkt het bestuur de belangen van de grote groep gastouders (circa 33.000) beter te behartigen. ‘De klassieke branchetaak is om gastouders te verbinden met de overheid en andere maatschappelijke partners. Dit is wat Nysa het afgelopen jaar al heeft opgepakt. Waardoor we organisch gegroeid zijn naar een brancheorganisatie’, vertelt Ottavia van den Broek. Het plan is om 2018 vakgroepen in te richten om de belangen en behoeftes van de verschillende soorten gastouders in beeld te krijgen. Denk hierbij aan de gastouder als zzp’er, de gastouder die haar inkomsten als ‘overige inkomsten’ oormerkt en de nanny die gastouderopang bij vraagouders aan huis verzorgt. Naast een landelijke vakinspiratiedag wil de brancheorganisatie in regionale bijeenkomsten thema-discussies voeren met leden.

Lees meer op de website van Nysa


Het zelfstandig ondernemerschap van gastouders. Daar is het laatste woord nog niet over gesproken. Gastouders en de Belastingdienst staan in sommige gevallen lijnrecht tegenover elkaar, waarbij alleen een rechterlijke uitspraak de zaak kan beklinken. Wat is er aan de hand in gastouderland? Lees deel 1 van deze nieuwe serie


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.