Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Belastingdienst hield toeslagaffaire onder de pet’

De Belastingdienst wist al jaren dat er problemen waren met de kinderopvangtoeslag, maar hield dat voor zichzelf. Als dat niet was gebeurd, waren de problemen veel eerder opgelost. Dat meldt staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer. Intussen gaan de openbare verhoren over de kwestie gewoon van start.
© Jürgen Fälchle / stock.adobe.com

Na de eerste signalen dat er problemen waren met de fraudejacht op ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen, onderzocht een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner de kwestie. Die commissie ging van start in 2017 en kwam twee jaar later tot de conclusie dat er inderdaad ernstige fouten zijn gemaakt.

Maar nu blijkt dat die commissie mogelijk zinloos werk heeft gedaan, omdat de Belastingdienst allang op de hoogte was van de problemen. Dit stond in een memo dat niet aan de commissie-Donner is verstrekt. ‘Had de commissie-Donner er überhaupt moeten komen? Wellicht niet,’ zei Van Huffelen tijdens een Kamerdebat over de belastingplannen van het kabinet.

Pieter Omtzigt

‘Als het memo naar de Kamer was gestuurd, dan hadden we Donner niet nodig gehad. Dan hadden we gelijk kunnen overgaan tot rechtsherstel,’ aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij heeft de stukken al twee jaar geleden opgevraagd, maar deze nooit gekregen. Dit is een patroon in dit dossier waar Omtzigt naar eigen zeggen ‘moedeloos’ van wordt.

Intussen gaat de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag op maandag 16 november 2020 van start met openbare verhoren. Het verhoorschema is hier te vinden. De ondervragingscommissie doet namens de Tweede Kamer zelfstandig onderzoek naar de problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.