Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst gebruikte (tweede) nationaliteit in fraudeonderzoek

Hoe ver mag de Belastingdienst gaan in de bestrijding van fraude? Uit vrijgegeven documenten blijkt dat gegevens over de (tweede) nationaliteit gezien worden als ‘vrij hard bewijs inzake misbruik’, ook in de kinderopvangtoeslagaffaire.
ANP

Wie de ruim vijftienhonderd pagina’s aan vrijgegeven documenten doorzoekt op termen als ‘nationaliteit’ of ‘etniciteit’, komt tal van voorbeelden tegen waarin de Belastingdienst in ruime mate gebruik maakt van de beschikbare gegevens, stelt dagblad Trouw. Voorbeelden waarin nationaliteit wordt gebruikt als harde indicator voor mogelijke fraude.

Combiteam Aanpak Facilitators

Het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) raakte de maanden voortdurend in opspraak vanwege de harde aanpak van ouders in het zogenaamde CAF 11-dossier, waarbij in 2014 honderden ouders hun recht op kinderopvangtoeslag werd afgepakt en zij duizenden euro’s “onterecht ontvangen” toeslagen moesten terugbetalen. De Belastingdienst zat fout en gedupeerde ouders krijgen een schadevergoeding. Lees meer

Belastingdienst gebruikt nationaliteitsgegevens

In de reconstructie die Trouw schetst blijkt uit tal van voorbeelden uit de honderden vrijgegeven documenten dat de Belastingdienst in ruime mate gebruik maakt van de beschikbare nationaliteitsgegevens. In een weekverslag uit februari 2015 schrijft het CAF-team: “Tenslotte zijn we bij een zaak een bijzondere modus operandus op het spoor. De nationaliteit van de indiener in combinatie met een bepaald patroon in de ingediende aangiften, geeft een vrij hard bewijs inzake misbruik.”

Ghanese nationaliteit

In 2014 doet de Belastingdienst een onderzoek naar alle mensen die een toeslag hebben aangevraagd en waarvan de eerste of tweede nationaliteit Ghanees is. De groep van ruim zesduizend mensen wordt volledig doorgelicht. Conclusie: er is geen duidelijke relatie gevonden tussen mogelijk misbruik en nationaliteit. Een CAF-teamleider vraagt toch “of er nog iets te zeggen valt over de relatie tussen inkomens, werkgevers en uren geclaimde opvang en opvanginstelling. Zijn daar profielen of is daar info uit te trekken die signalen opleveren voor samenspanning en daarmee risico’s?”

Staatssecretaris Menno Snel

Trouw vroeg staatssecretaris Menno Snel wat hij doet met de signalen dat vooral ouders met twee nationaliteiten werden verdacht. ‘De nationaliteiten van ouders waren in de systemen zichtbaar’, zei Snel. ‘Wij hebben geen aanwijzingen gevonden dat van deze gegevens gebruik is gemaakt bij het vinden van fraudeurs. Ik heb de Autoriteit Persoonsgegevens opdracht gegeven de signalen te onderzoeken. Inmiddels zijn tweede nationaliteiten voor medewerkers van Toeslagen niet meer te zien.’

Meer weten? Lees de uitgebreide reconstructie van Trouw >>

Dag en nacht houdt het hem bezig: de toeslagzaak met de Belastingdienst, waarin wordt beweerd dat gastouderbureau Dadim in Eindhoven ‘sjoemelde’. Niets daarvan is bewezen, maar het gevecht met de dienst gaat door. Eigenaar Ahmet Gökçe: ‘Ik wil dat mijn naam gezuiverd wordt.’ Lees dit premium-artikel

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.