Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Beëindiging gelijkwaardige alternatieven in de kinderopvang

De mogelijkheid om af te wijken van een aantal kwaliteitseisen (het gelijkwaardig alternatief) in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk loopt op 1 januari 2018 af. Dat meldt het Ministerie van SZW.
1-gelijkwaardige-alternatieven-Fotolia.jpg
In de kinderopvang was ruimte om af te wijken van geldende kwaliteitseisen

In de kinderopvang was ruimte om af te wijken van geldende kwaliteitseisen, mits er een ‘gelijkwaardig alternatief’ gehanteerd wordt. De overgangstermijn werd meerdere malen verlengd. Op 4 april 2017 werd de overgangstermijn voor de laatste keer verlengd, tot 1 januari 2018.

Wet IKK

Dan moeten alle gelijkwaardige alternatieven voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, waaronder de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Op deze manier krijgen bestaande gelijkwaardige alternatieven de mogelijkheid om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving.

Redenen

Er zijn drie redenen waarom een gelijkwaardig alternatief wordt gehanteerd. Er kan bijvoorbeeld een bepaalde pedagogische visie aan ten grondslag liggen, zoals een natuur-bso die eigenlijk een te kleine binnenruimte heeft omdat de kinderen bijna altijd buiten zijn. Soms is er sprake van een efficiency-reden om een gelijkwaardig alternatief te hanteren. Een activiteitengericht aanbod biedt ook meer flexibiliteit voor het inplannen van pm’ers op een bepaalde locatie. Of er is, tot slot, sprake van noodzaak, bijvoorbeeld om tijdelijk meer kindplaatsen te realiseren vanwege een sterk toegenomen vraag.

De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang treedt per 1 januari 2018 in werking. Demissionair minister Lodewijk Asscher heeft voor sommige maatregelen uitstel verleend. Wat gaat er wél veranderen per 1 januari 2018? Lees meer

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben benieuwd of de redactie van Kinderopvangtotaal ons lezertjes ook kan vertellen voor hoeveel kindercentra dit consequenties heeft. Er is toch in 2014-2016 een inventarisatie gemaakt door gemeenten, de GGD en SZW? Welke gelijkwaardige alternatieven zijn er ondertussen opgenomen in de nieuwe regelgeving en welke niet. Iets meer duidelijkheid en transparantie is in deze wel gewenst en ook niet meer dan normaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.