Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bamboe’ servies met melamine mogelijk gevaarlijk voor jonge kinderen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om servies van bamboe en de kunststof melamine niet meer te gebruiken. Dit omdat gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen. Ook moet de limiet voor de schadelijke stof formaldehyde in dit servies omlaag. Het Voedingscentrum adviseert om servies met melamine niet te gebruiken voor kinderen van 0-3 jaar.
Melamine serviesgoed. Foto NVWA

Bamboe-melamine serviesgoed is in opkomst vanwege de vermeende duurzaamheid. Hoewel het wordt verkocht als ‘bamboe’, zijn deze materialen vervaardigd uit melamine kunststof waaraan gemalen bamboevezels zijn toegevoegd. Dit levert hard, slijtvast serviesgoed op dat kan worden hergebruikt. Het servies onderscheidt zich van echt bamboe doordat je geen nerfstructuur ziet.

Uit het onderzoek van de NVWA blijkt dat het bamboe-melamine servies stoffen afgeeft zoals formaldehyde, die bij te hoge hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Of dit zeker is, blijkt niet uit het onderzoek. De NVWA meldt slechts dat schadelijke gevolgen voor de gezondheid ‘niet kunnen worden uitgesloten’. Het zou dan vooral gaan om maagirritatie en maagzweren.

Jonge kinderen

Het betreffende servies moet volgens de NVWA direct uit de handel worden genomen. Dit geldt ook voor servies van 100% melamine.

Voor jonge kinderen was er speciale aandacht in het onderzoek. De NVWA adviseert de minister voor Medische Zorg om de limiet voor formaldehyde in servies (nu 15 mg per kg) te verlagen. De huidge norm biedt onvoldoende bescherming voor kinderen vanwege hun geringere lichaamsgewicht.

Het Voedingscentrum adviseert in afwachting van de verlaging van de norm om servies met melamine niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Een programma van twee gezondheidswetenschappers stimuleert twee- en driejarigen gezond te eten. Thuis blijkt dat niet te werken, maar op het kinderdagverblijf wel. En dat alles ingepast in het bestaande dagprogramma, zodat pm’ers niet extra worden belast. Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.