Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Autoriteit Persoonsgegevens: Belastingdienst ‘discriminerend en onwettig’

In de kwestie rond het stoppen van de kinderopvangtoeslag heeft de Belastingdienst gehandeld in strijd met de wet. Op discriminerende wijze werd jarenlang de dubbele nationaliteit van aanvragers geregistreerd. Dit is een overtreding van de privacywet AVG en is mogelijk aanleiding voor een boete.
Aleid Wolfsen (rechts) overhandigt het rapport aan staatssecretaris Van Huffelen. Foto ANP Bart Maat

Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, overhandigde het rapport vrijdag aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen.

De Belastingdienst had de gegevens over dubbele nationaliteit al in januari 2014 moeten wissen, aldus het rapport. Maar in mei 2018 stonden in totaal nog 1,4 miljoen mensen met een dubbele nationaliteit geregistreerd in systemen van de Belastingdienst.

Discriminerend

Dubbele nationaliteit speelt geen rol bij het beoordelen van een aanvraag voor kinderopvangtoeslag. Toch bewaarde en gebruikte de Belastingdienst deze gegevens.

Ook gebruikte de Belastingdienst de nationaliteit van aanvragers als een indicator (wel/niet Nederlander) in een systeem dat automatisch bepaalde aanvragen als risicovol aanwees. ‘Het hele systeem was op een discriminerende manier ingericht en werd ook als zodanig gebruikt,’ aldus Wolfsen.

Daarnaast verwerkte de Belastingdienst de nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag om georganiseerde fraude te bestrijden. Terwijl deze gegevens hiervoor niet noodzakelijk waren.

Ook een boete?

Met het rapport heeft de AP het eerste deel van het onderzoekstraject afgerond. De volgende stap is dat de AP beoordeelt of de Belastingdienst een sanctie opgelegd krijgt, zoals een boete. Maar eerst heeft de minister van Financiën het recht om officieel te reageren op het onderzoek. Hierna kan de AP, in het najaar van 2020, een mogelijke sanctie bekend maken.

De toeslagaffaire is hardnekkig. Staatssecretaris Van Huffelen heeft inmiddels beterschap beloofd, maar dat blijkt lastig te realiseren. Zo bleken er onlangs 9000 dossiers zoek te zijn geraakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.