Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Au pair-bureaus krijgen te veel verantwoordelijkheid

De nieuwe immigratiewet stelt au pair-bureaus voor te grote verantwoordelijkheden. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven wil dat bureaus verantwoordelijk worden voor het verblijf en de terugkeer van de au pair naar eigen land. Doen bureaus dit niet goed, dan volgt er een boete. Bureaus kunnen deze verantwoordelijkheid niet aan. Eenderde van de bureaus kwam de afgelopen maand namelijk niet door de screening van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Au pair-bureaus krijgen te veel verantwoordelijkheid
Foto: ANP Photo

De wet Modern Migratiebeleid (MoMi) ging in juni van dit jaar van kracht en is bedoeld om de uitbuiting van au pairs tegen te gaan. Zij mogen een jaar als au pair in Nederland blijven. Daarna zijn au pairs soms overgeleverd aan de grillen van hun gastgezin. Hierop is te weinig controle.

Rechtszaak

In september daagde een Bulgaarse au pair haar gastgezin voor de rechter. En met succes. Ze eiste vier jaar achterstallig loon nadat ze nauwelijks was uitbetaald door haar gastgezin. Die schoot wel andere dingen voor zoals een rijbewijs en een taalcursus, maar ze werd niet uitbetaald voor haar geleverde diensten. De rechter oordeelde dat er ook na het eerste officiële au-pairjaar sprake was van een arbeidsrelatie en dat deze au pair dus al die tijd recht had op salaris.

Buiten de boot

In totaal zijn 23 bureaus goedgekeurd door de IND, al moeten veel bureaus nog aanpassingen doorvoeren. Een IND-woordvoerder zegt in de Volkskrant: ‘Natuurlijk vallen er bureaus buiten de boot, dat is spijtig. Maar in het verleden verdwenen meisjes uit beeld.’

Gastgezinnen

Volgens Ellen Heesen-Hiemstra van de branchevereniging Bonapa wordt er nu wel veel verantwoordelijkheid bij de au pair-bureaus gelegd terwijl er niet wordt geluisterd. Zij ziet dat het misgaat bij de gastgezinnen, niet bij de bureaus en stuurde onlangs, na klachten van au pairs, nog een brandbrief naar alle gezinnen. Hierin verwees ze naar de rechtszaak van de Bulgaarse au pair. Donderdag gaan de bureaus met het IND om tafel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.