Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher ontraadt motie ouderparticipatiecrèches

Minister Asscher blijft bij zijn standpunt over de toekomst van de ouderparticipatiecrèche. Als het aan de oppositiepartijen ligt, mag deze vorm van opvang onder de kinderopvangtoeslagregeling blijven. Minister Asscher vindt dat dit alleen mag als de ouderparticipatiecrèches bijna volledig functioneren volgens de kwaliteitsregels in de Wet kinderopvang.
Asscher ontraadt motie ouderparticipatiecrèches
Foto: ANP Kippa

Ouderparticipatiecèches hebben al aangegeven hier niet aan te willen en kunnen voldoen. Minister Asscher wilde nog wel een uitzondering maken op het vaste gezichtencriterium, maar voor de rest moeten alle regels volgens de Wet kinderopvang worden nageleefd. Ouders die op de groepen staan, moeten bijvoorbeeld beschikken over de juiste pedagogische papieren.

Ongelijk speelveld

De plannen van Asscher hoeven niet het einde van de ouderparticipatiecrèche te betekenen. De zes opc’s hebben wat Asscher betreft bestaansrecht, maar dan zonder overheidssubsidie in de vorm van kinderopvangtoeslag. In een eerdere brief schreef de minister ‘het niet in lijn te vinden met de inzet op verbetering van de kwaliteit als er ruimte is voor een ongelijk speelveld’.

Lees meer over de mening van minister Asscher in het bericht ‘Ouderparticipatiecrèches verliezen recht kinderopvangtoeslag’

Fraude

Een ander argument voor Asscher is de kritiek van de Belastingdienst die de opc’s ‘fraudegevoelig’ noemen. De Belastingdienst kan namelijk nauwelijks controleren of de gegevens in het contract overeenkomen met de werkelijkheid. Dit omdat de aanbieders en afnemers bij een opc dezelfde personen zijn.

Alternatief plan

De oppositiepartijen zijn het niet eens met de maatregelen van minister Asscher. CDA-Kamerlid Pieter Heerma en D66-Kamerlid Steven van Weyenberg verzoeken de regering met een motie om een alternatief plan te ontwikkelen waarin opc’s recht blijven houden op kinderopvangtoeslag. Minister Asscher ontraadt de motie. De enige manier waarop opc’s recht op kinderopvangtoeslag houden, is dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen kinderopvang.

Dat betekent dat beide moties over ouderparticipatiecrèches, die tijdens het algemeen overleg op 3 april werden ingediend, zijn verworpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.