Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsparticipatie van vaders en moeders daalt

Vaders en moeders met jonge kinderen zijn allemaal minder actief geworden op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de analyse van het ministerie van Sociale Zaken naar het gebruik van kinderopvangtoeslag. Een direct verband met de bezuinigingen op de kinderopvang is er niet. In de zomer wordt er een uitgebreid rapport verwacht van het Sociaal Cultureel Planbureau waarin wordt aangetoond of bezuinigingen op de kinderopvang de arbeidsparticipatie beïnvloedt.
Arbeidsparticipatie van vaders en moeders daalt
Foto: ANP Xtra

De arbeidsparticipatie van vrouwen tussen de 15 en 65 jaar daalde van 60 procent in 2013 naar 58,4 procent in het eerste kwartaal van 2014. Moeders met jonge kinderen gingen ook minder werken. In 2013 werkte 70,3 procent van hen nog. In 2014 was dat nog 68,9 procent. Vergelijkbare dalingen zijn te zien in de categorieën vrouwen van 35 tot en met 45 jaar en alleenstaande moeders.

Vaders

Ook vaders met jonge kinderen werkten in het eerste kwartaal van 2014 minder dan in voorgaande jaren. In het algemeen is de arbeidsparticipatie bij mannen tussen de 15 en 65 jaar gedaald van 72,3 procent in 2013 naar 71,4 procent. De enige categorie waar sprake is van een stijging, is de categorie alleenstaande vaders. Andere groepen, zoals vaders die lid zijn van een ouderpaar en mannen van 35 tot 45 jaar, zijn minder actief geworden op de arbeidsmarkt. Overigens werken vaders met jonge kinderen nog altijd in 90,5 procent van de gevallen.

Het Ministerie van Sociale Zaken maakte behalve de arbeidsparticipatie-cijfers ook het gebruik van kinderopvangtoeslag in het eerste kwartaal van 2014 bekend. Hoewel er sprake is van een lichte daling, lijkt er eindelijk sprake van stabiliteit. Bekijk de cijfers hier.

Aantal gewerkte uren

Vrouwen tussen de 15 en 65 jaar die meer dan 12 uur werken zijn vrijwel hetzelfde aantal uren blijven werken: gemiddeld 28,5 uur in 2009 en 28,7 uur in het eerste kwartaal van 2014. Het gemiddeld aantal gewerkte uren door moeders met jonge kinderen is in diezelfde tijd gestegen van 25,4 uur in 2009 naar 26,6 uur in het eerste kwartaal van 2014.

De Rekenkamer tikte minister Asscher van Sociale Zaken onlangs op de vingers. De minister vergat de afgelopen jaren uit te leggen watgevolgen zijn van bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voor de arbeidsparticipatie van ouders. Asscher heeft het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) gevraagd om dit uit te rekenen. Deze zomer wordt dit rapport afgerond. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.