Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App over infectieziekten

Zijn waterpokken nu wel of niet besmettelijk? Mag een kind met mazelen naar de opvang? En wanneer meld je een uitbraak bij de GGD? Antwoord op deze en vele andere vragen vind je vanaf nu terug in de praktische KIDDI-app, mede-ontwikkeld door het RIVM.
KIDDI.jpg
De informatie in de app is gebaseerd op de richtlijn voor kindercentra van het LCHV. - Foto: Fotolia

Deze app bevat up-to-date informatie over gangbare infectieziekten en hygiënerichtlijnen. Deze laagdrempelige, functionele tool is gemaakt voor medewerkers van kinderdagopvang, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvangorganisaties en ouders.

Besmettelijk of niet?

De informatie in de app is gebaseerd op de richtlijn voor kindercentra van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV), onderdeel van het RIVM. De app bevat een handig Infectieziekte ABC. Alle veelvoorkomende infecties en virussen komen aan bod. Denk aan diarree, koortslip, mazelen waterwratjes en de zesde ziekte. Per infectie/ziekte informeert de app wat de infectie inhoudt, of het besmettelijk is, of je het kind mag weren en wat je als beroepskracht kunt doen voor het kind. Ook informeert de app of je de betreffende infectie wettelijk moet melden bij de GGD. Verder vind je in de app antwoord op vragen als: wanneer waarschuw je de ouders, hoe zit het met kinderen met een chronische ziekte of afweerstoornis en wat kunnen eventuele risico’s zijn voor (zwangere) beroepskrachten.

Reinheid

Door het verblijf van veel kinderen in een ruimte bij elkaar zijn kindercentra, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvangorganisaties risicoplaatsen voor uitbraken en infectieziekten. Natuurlijk kun je als kinderopvangorganisatie een uitbraak nooit uitsluiten, maar om de verspreiding van ziekteverwekkers zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om hygiënisch te werken op de locatie. De app biedt bruikbare tips en handzame werkwijzen ten aanzien van onder meer toiletgebruik, handen wassen, schoonmaken, omgang met dieren en giftige planten.

Uitbraak melden

Als er op de locatie veel kinderen met gezondheidsklachten zijn, zoals diarree, geelzucht of huiduitslag, dan is de kinderopvangorganisatie wettelijk verplicht dit te melden bij de GGD. In de app staat duidelijk vermeld wanneer je een uitbraak dient te melden en bij wie – de contactgegevens van een GGD bij jou in de buurt vermeldt de app.

Actuele informatie

De KIDDI-app is bedacht door GGD Gelderland-Zuid. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen heeft de app technisch ontwikkeld. Het RIVM is verantwoordelijk voor de inhoud en zorgt voor het actueel houden van de app. Je kunt de KIDDI-app gratis downloaden op je smartphone of tablet in de Apple Store (Apple) en Play Store (Android).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.