Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App meldcode kindermishandeling beschikbaar

De app over de aangepaste meldcode kindermishandeling voor kinderovangprofessionals is vanaf vandaag beschikbaar. Dit meldt BOinK.
Sigrid Olsson

We berichtten eerder al op Kinderopvangtotaal over de wijzigingen van de meldcode kindermishandeling per 1 januari 2019. De komst van de app werd toen aangekondigd. BOinK stelde daarnaast een folder samen ‘het afwegingskader in beeld’. Hierin wordt uitgelegd wat het afwegingskader inhoudt en hoe  je ermee moet werken. De folder kan worden gebruikt voor de introductie van het afwegingskader bij pedagogisch medewerkers. Er is een variant voor kinderdagverblijf/bso en een variant voor gastouderopvang.

Stap voor stap

In de app kan ‘klik voor klik’ door de stappen van elke route uit het protocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ worden gelopen. Daardoor krijgt de gebruiker alleen de informatie en stappen uit de meldcode te zien die op dat moment voor hem/haar van toepassing zijn. Bij elke stap kan om extra toelichting worden gevraagd. Gedurende het hele proces zie je in een voortgangsbalk hoe ver je je in het stappenplan bevindt. De app is bij uitstek geschikt om in de praktijk, zo nodig op de groep, met telefoon of tablet in de hand te gebruiken.

Nieuw afwegingskader

Aanleiding voor het ontwikkelen van de app was het nieuwe afwegingskader. Dit onderdeel uit de meldcode leent zich bij uitstek om interactief (vertaald in de app) te gebruiken. Het afwegingskader bestaat uit vijf afwegingsvragen. De vragen worden met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord. Met een paar klikken krijgt de gebruiker antwoord op twee afwegingen: ‘Is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk?’ En ‘Is hulp bieden (ook) mogelijk?’ Naast de meldcode is in de app ook algemene informatie te vinden over het onderwerp kindermishandeling en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Anoniem gebruiken

Voor het gebruik van de app hoeft geen account te worden aangemaakt. Er worden geen cookies opgeslagen. De app kan dus volledig anoniem worden gebruikt. De app Meldcode Kindermishandeling kan worden gedownload uit de App Store en Play Store.

Met het afwegingskader moeten professionals het risico en de aard en ernst van kindermishandeling wegen. Hoe werkt het? Lees meer in dit bericht

 

Bekijk ook: alle boeken over kindermishandeling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.