Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App helpt taalontwikkelingsstoornis signaleren

Met de TOS-CHECK app van Kentalis kunnen pm’ers op een eenvoudige manier het spraaktaalniveau van kinderen tussen de 1 en 7 jaar testen. Mocht een kind een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben, dan zijn ze er met behulp van de app hopelijk op tijd bij.
Taalontwikkelingsstoornis
Ongeveer vijf procent van de kinderen in Nederland heeft een taalontwikkelingsstoornis. - Foto: Fotolia

Door middel van het beantwoorden van een paar vragen in de app komen pm’ers er snel achter of de taalontwikkeling van een kind goed verloopt. Begrijpt het kind bijvoorbeeld korte opdrachtjes? Kan het zinnetjes maken van twee of drie woorden? Of kan het een of meer lichaamsdelen aanwijzen?

Verder onderzoek

Komt uit de test dat de taalontwikkeling van het kind niet op schema ligt, dan kan de pm’er de ouders vragen contact op te nemen met een logopedist, jeugdarts/jgz-verpleegkundige of de huisarts. Want de app is alleen een eerste, korte check. Verder onderzoek is vaak noodzakelijk.

Taalontwikkelingsstoornis

Kentalis wil door middel van de app aandacht vragen voor spraaktaalproblematiek bij kinderen, en in het bijzonder de taalontwikkelingsstoornis (TOS). Ongeveer vijf procent van de kinderen in Nederland heeft deze stoornis, wat net zoveel is als het aantal kinderen met adhd. Het is belangrijk om een taalontwikkelingsstoornis zo vroeg mogelijk te signaleren, zodat de achterstand nog kan worden ingehaald.

Download hier de TOS-CHECK app.

Weten bij welke kinderen je een TOS-CHECK-testje zou moeten doen? Jonge kinderen met TOS kun je herkennen aan een aantal kenmerken. Lees hier welke kenmerken dat zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.