Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aparte status opc’s uitgesteld

Het in werking treden van de nieuwe wet waarmee ouderparticipatiecrèches een aparte status binnen de Wet Kinderopvang krijgen, is uitgesteld.
Ouders die gebruik maken van opvang in een opc hebben vanaf 1 januari 2016 geen recht meer op kinderopvangtoeslag.
Ouders die gebruik maken van opvang in een opc hebben vanaf 1 januari 2016 geen recht meer op kinderopvangtoeslag. - Foto: Free Images

Dit schrijft minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. De reden is dat er te weinig tijd is om de wet 1 januari 2016 in werking te stellen. ‘Er is immers tijd nodig voor de behandeling van het wetsvoorstel in beide Kamers, voor (een gedegen voorbereiding van) de implementatie door de uitvoeringspartijen, maar ook voor zorgvuldige communicatie naar ouders. Gelet op het korte resterende tijdsbestek tot 1 januari 2016, acht ik inwerkingtreding van het wetsvoorstel op die datum niet meer haalbaar’, aldus minister Ascher in zijn brief.

Alternatief kwaliteitskader opc’s

Het is de bedoeling dat de opc’s een alternatief kwaliteitskader krijgen en ouders die gebruik maken van opvang in een opc hebben vanaf 1 januari 2016 geen recht meer op kinderopvangtoeslag. De zeven ouderparticipatiecrèches in Nederland maken nu nog deel uit van de Wet Kinderopvang en de ouders hebben nog steeds recht op kinderopvangtoeslag. Maar hier willen minister Asscher en de branche kinderopvang vanaf. De ouderparticipatiecrèche kan immers niet aan de kwaliteitseisen uit de Wet voldoen. Ouders die op de groepen op een opc staan, zijn bijvoorbeeld niet voldoende gekwalificeerd.

Opc’s gedoogd

Ondanks dat de wet pas na 1 januari 2016 gaat gelden, zet Ascher er wel vaart achter: ‘Ik stel het op prijs als uw Kamer het wetsvoorstel nu verder in handeling neemt en de inbrengdatum vaststelt. Ik zal samen met de uitvoerende partijen, zoals de Belastingdienst, kijken op welke termijn de benodigde voorbereidingen getroffen kunnen worden. Dit betekent ook dat de gedoogsituatie voor de opc’s wordt verlengd tot de inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel opc’s.’

Klik hier om de brief te lezen

In juli besloot Ascher dat de opc’s een aparte status in de Wet Kinderopvang krijgen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.