Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ans Janssen – “De ideale vrouw , bestaat die?”

Klas 3e reageert onmiddellijk. Allerlei TV- en filmsterren zoals Katja Scuurmans en Bridget Maasland duiken op. “Bij “ideaal” denken we al gauw aan schoonheid”, citeer ik uit een foldertje. “Een mooi en sexy uiterlijk is echter een typisch 20e eeuws ideaal. Lange tijd werd de vrouw geacht heel andere deugden te hebben. Naast schoonheid moest ze ook traditionele eigenschappen bezitten als echtelijke trouw, huiselijkheid en vroomheid. En ze moest een toegewijde moeder zijn, wijs en daadkrachtig”.

“Als jullie denken aan je stage, wat is dan een toegewijde moeder ?” “Niet eentje die haar kinderen hele dagen op een KDV heeft zitten”, wordt er geroepen Het ene na het andere vooroordeel borrelt op. Moeders die tijd hebben om een praatje te maken en niet haastig weghollen met het kind onder de arm. Moeders die tijd hebben om mee te helpen bij activiteiten of excursies. De opvatting dat moeders minstens voor de helft voor hun kinderen moeten zorgen zit er diep ingebakken. “Je krijgt geen kinderen om ze fulltime naar het KDV te brengen.”

Allemaal slechte moeders dus?
“En jullie willen allemaal een fulltime baan dadelijk”?, vraag ik. “Ja natuurlijk, maar wij hebben (nog) geen kinderen.” Maar de opvattingen wat goed is voor kinderen en hoe moeders moeten zijn, komen ergens vandaan. Hoe komt het dat wij zo denken ? In ons omringende landen denken ze er heel anders over. Allemaal slechte moeders dus!!”

Het maakt wat los in klas 3e. Ik deel foldertjes uit over de tentoonstelling
“De ideale vrouw” in het Noord-Brabants Museum te ‘s-Hertogenbosch.
Van 24 januari t/m 3 mei 2009. (www.noordbrabantsmuseum.nl)

Zin in
Ja, we gaan naar de tentoonstelling, maar we gaan niet zomaar. Als echte professionals gaan we het voorbereiden. De site bezoeken, artikelen verzamelen. De klas heeft er zin in. Vooral het dating-station, in het foldertje vermeld trekt de aandacht. “Juf, zit er ook iets bij over de ideale man”?
Goede vraag. Ik weet het niet. Maar ik weet wel dat we over vaders nog helemaal niet gesproken hebben.

2 REACTIES

  1. Gelukkig Ans komt het woord vader in de slotregel voor. Ik ga ervan uit dat in de komende weblogs veel over allerlei vaders gesproken gaat worden en niet alleen de conventionele man maar
    de zorgvader en de mannelijke pedagogisch medewerker.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.