Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdamse basisscholen maken aanmelding eerlijker

Amsterdamse basisscholen maken het aanmelden van kleuters eerlijker en transparanter. Het doel van de nieuwe en voor de hele stad uniforme aanmeldprocedure is dat meer kleuters op de gekozen school terecht kunnen. Dat maakte wethouder Pieter Hilhorst (Onderwijs en Jeugd) dinsdag bekend.
Amsterdamse basisscholen maken aanmelding eerlijker
Foto: ANP Photo

Bij het zoeken van een basisschool voor hun kind stuiten ouders momenteel nog steeds op grote problemen. Zo krijgen kinderen die al op 2-jarige leeftijd zijn ingeschreven voorrang, is het huidige toelatingsbeleid onduidelijk en verschillen de regels soms per buurt. De schoolbesturen stellen nu met de gemeente een uniforme wijze van aanmelden voor.

Meerdere scholen

In de nieuwe opzet krijgen kinderen op minimaal zes scholen in hun directe woonomgeving voorrang. Ouders zijn op tijd met aanmelden voor het kind 3 jaar en 2 maanden oud is. Om een plaats op een school in hun woonomgeving te krijgen, zijn ouders niet langer genoodzaakt hun kind op meerdere scholen aan te melden. Ze kunnen een volgorde van voorkeuren opgeven die strikt wordt opgevolgd bij de geautomatiseerde verwerking van de aanmeldingen.

Gezamenlijk toelatingsbeleid
In de afgelopen 2 jaar heben 74 scholen in Amsterdam-West, -Zuid en -Oost ervaring opgedaan met een gezamenlijk toelatingsbeleid. Hilhorst wil het komende schooljaar 2013-2014 benutten om de regeling in de hele stad in te voeren. Volgens de onderwijswethouder wijst de praktijk uit dat scholen, ouders en kinderen veel te winnen hebben bij een uniform stedelijk toelatingsbeleid.

Ambitites

De schoolbesturen hebben de ambitie dat in 2016 minimaal 75 procent van de Amsterdamse kinderen een plaats op de eerste voorkeursschool krijgt en minimaal 90 procent van de kinderen op een school in hun woonomgeving terecht kan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.