Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Amsterdam houdt 25 opvangorganisaties extra in de gaten

De gemeente Amsterdam houdt bij maar liefst 25 kinderopvangorganisaties een extra oogje in het zeil vanwege onregelmatigheden, meldt Het Parool. Wethouder Simone Kukenheim wil meer wettelijke handvatten om dit soort dagverblijven aan te pakken.
Simone Kukenheim
Simone Kukenheim wil dat er een zwarte lijst komt van kinderdagverblijfeigenaren die de mist in zijn gegaan. - Foto: ANP

‘Het is een schandaal wat hier is gebeurd,’ zei Kukenheim tijdens een debat in de gemeenteraad naar aanleiding van de misstanden bij 24/7 Kids. En even later in het debat bleek 24/7 Kids niet de enige verdachte kinderopvangorganisatie in Amsterdam. De Inspectie houdt op dit moment 25 organisaties extra in de gaten, omdat de Inspectie daar onregelmatigheden heeft aangetroffen. En in 2013 waren dat er zelfs honderd.

Strengere eisen

Kukenheim overlegt met het kabinet over extra wettelijke middelen om malafide kinderdagverblijven beter aan te kunnen pakken. Ze wil bijvoorbeeld dat er strengere eisen worden gesteld aan startende ondernemers in de kinderopvang. ‘Ze kunnen nu net zo makkelijk een wasserette beginnen als een kinderdagverblijf.’

Zwarte lijst

De eigenaar van 24/7 Kids, Laura T., zou in theorie morgen een nieuw kinderdagverblijf kunnen openen in een andere gemeente. Daarom vindt Kukenheim dat gemeenten informatie zouden moeten kunnen delen over eigenaren van kinderdagverblijven die de mist in zijn gegaan. Er zou bijvoorbeeld een zwarte lijst kunnen worden opgesteld, waartoe alle gemeenten toegang hebben.

Belastingdienst

Daarnaast moet een nauwere samenwerking met de Belastingdienst ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om meer kinderen op te vangen dan toegestaan. Als de Belastingdienst bijvoorbeeld ziet dat er toeslag wordt aangevraagd voor vijftig kinderen op een crèche die officieel maar twaalf plekken heeft, zou de gemeente moeten worden ingelicht.

Tot slot gaat de gemeente Amsterdam pm’ers actief wijzen op de mogelijkheid om misstanden anoniem te melden. Dat is bij 24/7 Kids helaas niet gebeurd, omdat de pedagogisch medewerkers niet naar de inspectie durfden te gaan.

Ook de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) wil dat er meer kwaliteitseisen gesteld worden aan nieuwe toetreders in de kinderopvang. Lees meer

2 REACTIES

  1. De periode die ligt tussen constateringen door de GGD en handhaving bij 24/7 Kids door de gemeente is veel te lang. Op 23 mei 2014 vindt er een jaarlijkse inspectie plaats. Daarin wordt geconstateerd dat de BKR niet op orde is / dat de administratie ondoorzichtig is. Er volgt veel te laat handhaving want pas op 13 maart 2015 vindt er een nader onderzoek plaats. Dan wordt opnieuw vastgesteld dat de administratie niet inzichtelijk is. Pas 4 maanden later is er opnieuw een nader onderzoek waaruit blijkt dat de administratie nog steeds niet klopt. De wethouder claimt nu dat ze te weinig juridische mogelijkheden had op 24/7 Kids aan te pakken.
    Is er meteen na de ontvangst van de inspectierapporten actie ondernomen door de gemeente zelf? Zijn de afspraken met de GGD wel deugdelijk? Krijgt de GGD wel de mogelijkheid om periodiek onverwachts op bezoek te gaan of kan dat niet? Hier heb je een klein team van gespecialiseerde inspecteurs nodig die beschikken over voldoende opsporingskennis en -capaciteiten. Want als er gedurende een week op verschillende tijdstippen bij het KDV was gepost en koppen geteld waren, dan was veel eerder duidelijk geworden dat niet alleen de administratie niet klopt.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat verscherpte toezicht volgt direct uit de risico profielen die de GGD aanlegt op basis van de inspectie historie van die kindercentra. Dat gebeurt in heel Nederland. De wethouder hecht eraan dit te melden omdat zij nu onder vuur ligt.
    Het goede nieuws uit Amsterdam is wel dat het aantal 'zwakke' broeders sinds 2013 aanmerkelijk is afgenomen. Het blijft echter nodig om die kindercentra die hun zaken niet/niet goed op orde hebben, goed te monitoren. Betere regelgeving, meer focus op de praktijk en hogere toetredings barrieres voor nieuwe kindercentra zouden in dat verband wel helpen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.