Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Amper aanvragen voor één rekeningnummer

Vanaf 1 december 2013 is het niet meer vanzelfsprekend dat je als kinderopvangorganisatie de kinderopvangtoeslag van ouders direct op eigen rekening gestort krijgt. Het is mogelijk om dit te regelen met de Belastingdienst, maar dit lijkt nog niet bekend in de branche. Er zijn namelijk nog maar 79 aanvragen bij de Belastingdienst binnengekomen waarvan er 15 definitief zijn.
Amper aanvragen voor één rekeningnummer
Foto: ANP Photo

De tijd dringt. Aanvragen kunnen nog tot 16 oktober gedaan worden bij de Belastingdienst. Om fraude te voorkomen, wil de regering dat belastingontvangers hun toeslagen voortaan op één rekeningnummer gestort krijgen. Dat geldt onder andere voor de kinderopvang-, huur- en zorgtoeslag.

Betalingsachterstand

Sommige kinderopvangondernemers kiezen er bewust voor om de kinderopvangtoeslag direct te ontvangen. Zij maken hierover afspraken met ouders. Om te voorkomen dat ouders de toeslag aan andere dingen uitgeven en zo een betalingsachterstand oplopen bij de kinderopvangorganisatie, zijn beide partijen vaak blij met deze oplossing. Ondernemers ontvangen gegarandeerd een deel van de kosten. Voor ouders is de garantie op kinderopvang voor hun kind een stuk groter.

Aansprakelijkheid

Om ook na 1 december in aanmerking te komen voor deze constructie, is het noodzakelijk een overeenkomst te tekenen met de Belastingdienst. Kinderopvangondernemers blijven dan gevrijwaard van hoofdelijke aansprakelijkheid als blijkt dat kinderopvangtoeslag onterecht is uitgekeerd. Bekijk hier welke documenten hiervoor overlegd moeten worden.

Accountant

Naast de overeenkomst met de Belastingdienst, moet een accountant een document afgeven waarin hij onder andere verzekert dat de organisatie een betrouwbare registratie en financiële administratie heeft. Het negatieve advies dat de brancheorganisatie voor accountants (NBA) hiervoor gaf aan haar leden, gooide enige tijd roet in het eten. Accountants weigerden deze overeenkomsten te tekenen. Volgende week gaan de Belastingdienst, de Brancheorganisatie Kinderopvang en NBA om tafel om tot een overeenkomst te komen die de accountants wel kunnen tekenen.

Deadline

De Brancheorganisatie raadt kinderopvangondernemers aan te wachten met een aanvraag bij de accountant totdat het protocol gereed is. Gelukkig heeft het insturen van de overeenkomst met een accountant minder haast. Deze moet niet voor 16 oktober binnen zijn, maar in ieder geval drie maanden na de aanmelding bij de Belastingdienst.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.