Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Akkoord CAO Kinderopvang 2012-2013

CAO

Brancheorganisatie Kinderopvang en de drie vakbondspartijen Abvakabo, CNV en De Unie hebben een akkoord bereikt over de nieuwe CAO Kinderopvang. Deze gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2012 en loopt door tot en met 31 december 2013. In die periode vindt driemaal een salarisstijging plaats: 2 procent per 1 mei 2012, 1,5 procent per 1 januari 2013 en een 0,5 procent per 1 juni 2013.

Vitaliteit
De tweede loonstijging van 1 januari 2013 wordt gecompenseerd door het vervallen van de tegemoetkoming zorgverzekering. Het levensloopbudget wordt per 1 januari 2012 omgezet in een vitaliteitsbudget. Het komende jaar worden de voorwaarden en mogelijkheden van dit budget verder geformuleerd. De CAO-partijen starten een programma gericht op gezondheidsmanagement, arbeidsmarktfitheit en vitaliteit. De nadruk ligt op een fitte loopbaan in de kinderopvangbranche, rekening houdend met carrièreplannen van medewerkers. Zij krijgen hierin begeleiding.

Stagevergoeding en Wajongers
Er komt een onderzoek naar het belang van stagevergoeding voor instroom in de kinderopvangbranche. De voorwaarden van stagevergoeding worden omschreven zodat deze beschikbaar zijn bij de start van het schooljaar 2012-2013. Ook is er in de CAO gekeken naar de inzet van BBL- en BOL-stagiaires op de groep. Een opvallend initiatief is dat er wordt gestreefd naar de inzet van 100 wajongers in ondersteunende functies in de kinderopvang.

Ethiek en Kwaliteit
De aanbevelingen van de commissie Gunning naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak hebben geleid tot een hoofdstukje Ethiek en Kwaliteit in de CAO. Er wordt een project opgestart waarin pilots in organisaties gaan plaatsvinden gericht op het ethisch handelen, de aanspreekcultuur, het voorkomen van ongewenst gedrag, de beroepsattitude en de versterking van de kwaliteit en de rol van werknemers en leidinggevenden.

Bekijk het onderhandelaarsakkoord voor de CAO Kinderopvang hier >>

Bron: Abvakabo, De Unie
Foto: Stock.xchng

5 REACTIES

 1. Hogere lonen leidt tot hogere kosten ouders, wat weer leidt tot meer terug loop in de kinderopvang. Leidsters verliezen hun baan en kinderopvangorg. blijven failliet gaan. Kijk om je heen.
  Het valt bij bosjes om.
  Belachelijk het hele plan.
  Wat kan hier de bedoeling van zijn?

 2. Lees alle reacties
 3. Ook ik gun iedereen loonsverhoging. Maar kijk eens om je heen. De leidsters verdienen een hoog uurloon ter vergelijk van een ander mbo beroep. Dit omdat met kinderen werken zwaar wordt gewogen. Prima. Maar in deze tijd is het niet reeël. Ik weet zeker dat de meeste medewerkers liever het zelfde loon houden, dan dat hun baan op de tocht komt te staan. Op deze manier zullen er nog meer kinderdagopvangorganisaties moeten sluiten. Denk na branche org. Wat jullie doen kan echt niet. Kom ook eens voor ons op! Jullie helpen zo de kinderopvang ook om zeep!

 4. Zowel de brancheorganisatie als de 3 vakbonden hebben geen enkel zicht op de feitelijke situatie. De gang van zaken in de kinderopvang gaat slecht en de resultaten staan overal onder druk. Dat betekent dat de werkgelegenheid onder druk staat en verhoging van de salarissen zal dat alleen maar verergeren. De salarisverhogingen zullen worden doorgerekend in de tarieven en dat komt aan bij de ouders, die toch al lijden onder verminderde subsidies. Kortom, alle partijen zijn nu verliezers!
  Wij vragen ons dus allemaal af waar deze onderhandelaars in godsnaam mee bezig zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.