Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wintertuin maken

Maak een fijne wintertuin voor de dieren bij de bso. Je kunt nestkasten maken voor vogels, vlinders, bijen, egels en vleermuizen. Of maak simpel losse hoopjes takken en bladeren: dat zijn lekkere overwinterplekjes voor kleine dieren zoals egels en eekhoorns.
iStock

Verstoor de dieren natuurlijk niet door er steeds bij te gaan kijken. Wel kun je een webcam plaatsen.

Voeren

Als het meerdere dagen vriest of er ligt een dik pak sneeuw kun je voer neerleggen voor de vogels. Maak een hoge voederplank waar andere dieren niet bij kunnen. Koop strooivoer, speciaal voor tuinvogels, of gebruik ongebrande, ongezouten pinda’s. Broodkruimels mogen wel, maar niet te veel, omdat er zout in brood zit. Ververs het voer en let op of het wordt opgegeten, anders gaat het schimmelen. Houd de plank schoon, zodat de vogels niet ziek worden. Als je drinkbakjes neerzet, dan niet van metaal en afgedekt met gaas. Anders kunnen vogels erin gaan badderen en kunnen hun veren bevriezen.

Zelf zaadbol maken

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41189-018-0328-6/MediaObjects/41189_2018_328_Fig2_HTML.jpg

Zelf een zaadbol maken is niet moeilijk. Je hebt hard verzadigd vet nodig, zoals frituurvet, en een mix van vogelzaad en ongezouten pinda’s. Smelt het vet in een pan en voeg het zadenmengsel toe. Giet de brij in een vorm. Een melkkarton is handig, dat kan je later wegscheuren. Leg er voor het stolt een stevige katoenen draad in met een flink stuk eruit. Als het hard is, kan je het daaraan buiten ophangen.

Wwweetjes

Handige websites: www.​dierenbeschermin​g.​nl/​wintertips, www.​vogelbescherming​.​nl (onder ‘In mijn tuin’ vind je tips voor goed vogelvoer, maar ook hoe je nestkasten kunt maken) en www.​hetklokhuis.​nl/​algemeen/​dieren in de winter

Andere activiteiten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.