Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winkelbezoekjes

Zelf echt gaan winkelen. Kinderen vinden het heel spannend. Je kunt het op diverse manieren aanpakken, waarbij je als uitgangspunt de beschikbare winkels in de buurt neemt. Een aantal suggesties op een rijtje.
Winkelbezoekjes
Foto: ANP Photo

Shoppen in de super

De buurtsuper is een perfecte winkeltrip omdat daar zoveel te koop is. Laat de kinderen alle activiteiten zelf doen. Het begint met een winkelwagentje losmaken met een muntstuk van 50 eurocent. Vervolgens kan het winkelen van start gaan met de van tevoren opgestelde boodschappenlijst. Verdeel de taken. Een van de oudere kinderen leest de lijst voor. De kinderen mogen zelf het wagentje duwen en om beurten een product opzoeken in de winkel. Als de kar volgeladen is (combineer dit met de boodschappen voor het kindercentrum of voor een ouder) gaan de kinderen naar de kassa en rekenen ze met een beetje hulp van de pedagogisch medewerker zelf af.

 

Kijken in de bakkerij

Een bakkerij spreekt tot de verbeelding van de jeugdige shopaholics, want daar worden al die lekkere koekjes gemaakt. Spreek met een bakker af dat je een keer op een rustig moment achter de schermen mag kijken. Laat de bakker aan de kinderen uitleggen hoe de grote ovens werken en misschien mogen ze wel om beurten even wat brooddeeg kneden. Misschien niet zo gezond, maar een lekker koekje uitzoeken hoort er wel bij tijdens zo’n bakkersbezoek.

 

Aaien in de dierenwinkel

Zachte konijntjes, vissen in een aquarium, muizen die in een rad lopen, baby cavia’s. De dierenwinkel is een wonderwereld voor de kinderen. In de meeste grotere plaatsen vind je er wel één. Regel van tevoren dat je met een groepje kinderen langs mag komen. De dierenwinkelier kan er dan de tijd voor nemen om iets over de dieren te vertellen en een konijn of cavia uit zijn hok te halen. Misschien een goede gelegenheid om een eigen vis voor het kindercentrum aan te schaffen?

 

Kopen in de boekwinkel

Je kunt kinderen niet vroeg genoeg bijbrengen dat de boekwinkel een leerzame plek is. Ga met zijn allen naar een boekwinkel en laat de kinderen de schappen vol boeken bewonderen. Leg uit dat er verschillende soorten boeken zijn: boeken over reizen of talen, kookboeken en boeken met mooie verzonnen verhalen. Selecteer enkele kinderboekjes, lees uit diverse boeken een stukje voor en laat de groep dan stemmen wat het leukste boek is. Dat wordt dan ook meteen aangeschaft en kun je later voorlezen.

 

Klussen bij Karwei

Een echt stoer winkeluitje is een bezoek aan de lokale Karwei of Gamma. Bedenk van tevoren een activiteit: (onder begeleiding) spijkers in een plank slaan voor de jongste kinderen of een vogelhuisje bouwen met de oudste kinderen bijvoorbeeld. Ga dan met elkaar inkopen doen. Zorg dat je diverse artikelen nodig hebt. Een hamer, een schroevendraaier, een paar planken, spijkers, schroeven. Gezamenlijk worden de materialen opgezocht, door de kinderen gedragen en ook door hen zelf betaald. Vervolgens kun je als activiteit gaan ‘klussen’.

 

Soep van de groenteboer

Op internet zoek je samen een smakelijk recept op voor een gezonde groentesoep. Kies een soep waarin veel groenten en verse kruiden worden verwerkt. Ga dan met een groep naar de groenteboer. Het is handig om dit van tevoren af te spreken, zodat de groenteboer tijd heeft om iets te vertellen over zijn waren. Uit welk land komen de sinaasappels eigenlijk, wat is een kaki en groeien boontjes nu aan een boom of een struik? Vergeet natuurlijk niet om de ingrediënten voor het gezonde soepje te kopen. Een vervolgactiviteit is het gezamenlijk koken en opeten van de soep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.