Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thema: Helden

Thema: Helden
Foto: ANP Photo

Al heel jong spiegel je je aan andere mensen. Papa, mama, de juf op school, de jongen in de straat die goed kan skateboarden. Kinderen hebben ‘helden’. Dat is heel natuurlijk, zolang ze maar beseffen dat hun helden ook menselijk zijn. Zijn die helden anders voor meisjes en jongens? Een interessante vraag, die je tijdens een themaweek kunt uitwerken. Een paar ideeën ter inspiratie.

 

• Hang grote posters op van allerlei soorten helden. Denk aan tekenfilmhelden zoals Spongebob en Disney-figuren, klassiekers zoals Batman, Spiderman en Superman, maar ook filmsterren, sporthelden en muzieksterren. Om te ontdekken of meisjes andere helden kiezen dan jongens, verdeel je eerst de hele groep in een jongensen een meisjesteam. Eén medewerker gaat met de jongens aan de slag, de ander met de meiden.


• Wat kenmerkt helden? Bedenk samen met de oudste kinderen (6 tot 8 jaar) welke eigenschappen ze heldhaftig vinden. Schrijf de woorden op grote vellen papier. Je kunt letters en woorden uit bladen en kranten knippen, of ze tekenen met viltstift. Denk niet alleen aan sterk, moedig, trouw, mooi, snel en groot, maar ook aan andere eigenschappen zoals lief, goed en zacht. Hang de
kreten aan de wanden en de ramen. Verdeel ook hier weer jongens en meisjes en kijk of zij verschillende eigenschappen kiezen.


• Zorg dat je de uitslag van je jongens/meiden onderzoekje rapporteert. Maak ook aantekeningen over jongens- en  meisjesgedrag bij alle activiteiten. Het mag dan wel geen representatief onderzoek zijn, het is wel een leuke test.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.