Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Test het openbaar vervoer

Tegenwoordig springen we steeds vaker even in de auto. Voor de boodschappen, voor een bezoek aan oma in het naburige dorp, de kinderen worden met de auto naar het kindercentrum gebracht. Dat is jammer, want zo wordt autorijden een vanzelfsprekend iets voor de kinderen. Het is belangrijk om hen al jong bewust te maken van het feit dat Nederland een goed en frequent openbaarvervoersysteem heeft. Een veel milieuvriendelijker alternatief voor de auto. Het levert bovendien een groot aantal spannende uitstapjes op.
Test het openbaar vervoer
Foto: ANP Photo

Bezoek een station

Maak een uitstapje naar een station van de Nederlandse Spoorwegen. Vooral in kleinere plaatsen zijn soms de fraaiste historische stations te vinden. Als je het van tevoren aankondigt, is er misschien een NS-vertegenwoordiger die een rondleiding kan geven. Kijk bij de slagbomen, de spoorrails, hoe ziet zo’n mooie trein er uit, waar moet je op letten (voorzichtig zijn en niet te dicht bij de rails komen). Als er een restaurant bij is, kun je met zijn allen gezellig een glaasje sap gaan drinken.

 

Ritje met de trein

Maak vervolgens met een groepje kinderen een ritje met de trein. Bereid zo’n uitstapje voor door er uitgebreid over te praten en foto’s te laten zien. Spreek ook goed (veiligheids)regels af en herhaal die enkele keren. De rit hoeft niet ver te zijn en je kunt eventueel na een half uurtje op de bestemming de trein alweer terug nemen. Laat de kinderen het proces stap voor stap beleven. Eerst gaan we een kaartje kopen bij het loket, dan rustig wachten tot de trein komt, de deuren gaan open, netjes wachten tot mensen zijn uitgestapt. Dan zelf instappen, een mooi plekje zoeken, lekker naar buiten kijken, het kaartje aan de conducteur geven, enzovoort. Een bijzondere middag.

 

Bussen

De bus is net zo leuk. Het instappen in de hoge bus, netjes gedag zeggen tegen de buschauffeur, je strippenkaart laten afstempelen, naar buiten kijken en op het knopje drukken als we er bijna zijn. Ook het busritje wordt van tevoren besproken en er worden duidelijke regels verteld aan de kinderen. Zorg bij deze openbaarvervoer uitstapjes voor een goede, liefst 1-op-1 begeleiding met de hulp van ouders of vrijwilligers.

 

Metro/tram

Is het kindercentrum in een grotere stad gevestigd, dan heb je de mogelijkheid om ook de metro en tram uit te proberen. Vooral de ondergrondse metro is spannend. Zorg voor voorpret met een activiteit in het kindercentrum. Wat is een metro? Waar vind je die? Hoe kan zo’n trein nu onder de grond rijden? Hoe maken ze zo’n tunnel? Allemaal informatie die je op internet kunt vinden. Bouw zelf een tunnel van lege dozen. Ga in een donkere ruimte zitten en speel een aankomende metro in een tunnel met behulp van enkele zaklampen.

Geen inspiratie? Begin eenvoudig bij Wikipedia. Laat de kinderen veel plaatjes zien. Ook bij dit uitstapje geldt weer dat de kinderen zich aan strikte regels moeten houden. Op de lange roltrap houd je de hand van de begeleider vast en mag je niet lopen bijvoorbeeld.

 

Verkeersdiploma

Na deze kennismaking met het openbaar vervoer, worden we zelf ‘vervoer’. Maak van het buitenplein een verkeersplein. Laat alles aan bod komen: wegen, spoorwegen, bussen, treinen, auto’s, fietsen, voetgangers. Laat de kinderen netjes met elkaar omgaan op het verkeersplein. Elkaar voorrang geven en keurig op de wegen/rails (aangegeven met stoepkrijt) rijden.

Sluit af met een ‘diploma’. Maak eerst in een Word-document of PDF een verkeersdiploma. Een leuk voorbeeld op internet:

http://members.chello.nl/a.keijzer7/pdf/verkeer/verkeersdiploma.pdf . Neem de kinderen een examen af. Wie het niet meteen goed doet, mag herkansen tot iedereen het verkeersdiploma in zijn bezit heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.