Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stappenplan voor een groene buitenruimte

Dit jaar is het moment om over te stappen op een groene buitenruimte. Dat gaat een stuk verder dan alleen wat struikjes en gras. Maar waar ga je beginnen? Stichting Groen Cement zet de vijf stappen in het groene meinummer van tijdschrift Kinderopvang op een rij.
Stappenplan voor een groene buitenruimte
Foto: ANP

Stap 1. Wat heb jij met groen?

Laat iedereen in het team voor zich bedenken wat hij/zij met groen heeft. Denk eens aan je kindertijd. Waar liggen jouw groene herinneringen? Speelde je vaak buiten, had je een tuin, was je altijd bij het water te vinden, gek op zand en modder of…? Deel daarna je herinneringen met elkaar.

Stap 2. En de kinderen?

Welke groene ervaringen hebben de kinderen van je groep? Laat ze vertellen, tekenen, knippen en plakken. En kijk daarna met het team: waarbij kun je aansluiten? Wat kun je verdiepen?

Stap 3. Maak met elkaar een moodboard.

En maak een wensenlijst voor jullie groene droom.

Stap 4. Het plan.

De groene droom wordt een concreet plan. Wat moet het groene plan opleveren: voor jou; voor de kinderen; voor de groep; voor de ouders; voor de locatie/organisatie; voor de buurt?

Stap 5. Aan de slag!

Spitten, sjouwen en poten maar. Op naar jullie eigen unieke groene buitenruimte.

Wat zijn simpele manieren om je buitenruimte groener te maken? In het meinummer van Kinderopvang staan twee concrete tips: Kruiden kweken in een moestuin en vlinders en andere insecten naar je buitenruimte halen.

Het Jaar van de Groene Kinderopvang!

Tijdschrift Kinderopvang en Groen Cement hebben 2014 uitgeroepen tot Jaar van de Groene Kinderopvang. Wat is er zoals te doen? Bekijk een overzicht van activiteiten en tips. Of bezoek het Kinderopvang Festival dat helemaal in het teken staat van buiten spelen en de buitenruimte.

Kruiden kweken

Het voorjaar is het ideale moment om een kruidentuin aan te leggen. Kruiden zijn leuk, omdat je ze zelf makkelijk kan kweken en kinderen er veilig aan kunnen ruiken en voelen. Bovendien kun je er uiteindelijk van proeven door de kruiden te bereiden in leuke receptjes. Je kan kruiden kweken in de volle grond. Poot ze wel op een warme plaats, beschut tegen de wind. Veel kruiden kun je ook goed houden in potten of bloembakken: behalve voldoende water geven kost dat weinig tijd aan onderhoud. Vul wel de aarde bij, want in bloembakken verliest de aarde snel zijn voedingsstoffen.

Vlinders in je buitenruimte

Plant de vlinderstruik, Buddleja geheten in je buitenruimte of kijk op vivara.nl voor andere planten. Ook leuk: ga met z’n allen op bezoek bij een kweker. Hij of zij weet precies welke planten er veel beestjes naar je buitenruimte trekken. Vooral vlinders zijn prachtig om naar te kijken. Laat (bso)kinderen de tegels loswippen en graaf een gat van minstens 20 cm diep. Zet de plant erin en vul het gat verder met potgrond. Stamp de grond goed aan en geef de plant de eerste dagen extra goed water.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.