Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spel tussen baby en peuter

Peuters vanaf een jaar of twee hebben al veel belangstelling voor andere kinderen. Laat ze eens meehelpen met de verzorging, maar speel ook met baby en peuter tegelijkertijd.
Foto: iStock

Baby’s hebben hun rust nodig, dus een halfuurtje is wel genoeg. Een paar ideeën:

  • Laat de peuter meekijken bij het verschonen van de luier. Hij kan de luier aangeven, helpen om die om te doen en de plakstrip aanduwen.
  • Baby’s grijpen graag en oefenen zo hun schouders, armen en vingers. De peuter kan steeds een ander voorwerp voor de baby houden die het kind kan grijpen. Een rammelaar, een balletje, een voorwerp.
  • Gedrag kopiëren. Ga met peuter en baby kruipen. De peuter is trots dat hij het net wat beter kan dan de baby en doet het voor. Samen tijger je over de grond, rol je op je rug, spartel je met je benen in de lucht en kom je langzaam overeind. Een grappig alternatief op ‘voordoen’ is: kopieer wat de baby doet. Of ga een stap verder en maak een kleine baby/peuter-sportschool waarbij alle spieren worden geoefend. Een gewichtje optillen, benen en armen strekken, een trimbaan (baby kruipt, peuter jogt)… gebruik je fantasie!
  • Kiekeboe spelen leert de baby om dingen te onthouden. Een mensengezicht of een voorwerp bijvoorbeeld. Laat de peuter kiekeboe spelen met een doek voor of over zijn gezicht. De lach van de baby is de beloning.

Meer activiteiten binnen dit thema:

Thema: Hoera, een baby!
Baby op bezoek
Babydieren
Cadeau maken voor de baby
Spel voor nuljarigen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.