Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Optochten door de buurt

De beste manier om met de buurt van het kindercentrum in contact te komen? Maak een wandeling door de buurt en trek op een positieve manier de aandacht. Oftewel: houd regelmatig optochten. Vooral december is een ideale maand voor een feestelijke parade. Een paar ideeën.
Optochten door de buurt
Foto: ANP Photo

Voorbereiding

  • Kondig bijtijds aan, dan kunnen ouders uit de buurt aansluiten met hun kinderen.
  • Zorg voor voldoende vrijwilligers en laat alle volwassenen een veiligheidsvest dragen voor de herkenbaarheid.
  • Neem een grotere kar of bakfiets mee voor vermoeide kinderen en voor spullen die je meeneemt, zoals cadeautjes.

 

Pakjes Parade

Niets leuker dan cadeautjes geven. Kinderen leren daarvan dat het fijn is om te krijgen, maar ook net zo plezierig om iemand blij te maken. December is een maand waarop geschenken worden gegeven tijdens Sinterklaas en kerst. Los van deze feesten kun je als kindercentrum ook zelf een traditie introduceren, de Pakjes Parade. Een parade van kinderen die zakken en karretjes vol cadeautjes hebben, die zij mogen uitdelen. Klop overal aan en deel de kleine cadeautjes uit. Het kan gaan om lekkernijen, zoals zelfgebakken koekjes, een bloem gemaakt van fruit, om echte bloemen of kleine cadeautjes. Hang er kleine zelfgemaakte kaartjes van de kinderen aan met een decembergroet. Stap binnen bij winkels, woonhuizen, het ziekenhuis, de wachtkamer van de dokter en ouderenwoningen.

 

Lichtjesoptocht

Een uitstapje voor het begin van de avond, als het donker net is ingevallen: een lichtjesoptocht. Bij voorkeur op koopavond, zodat er veel mensen op straat zijn. Voor de lichtjes zijn allerlei opties mogelijk: waxinelichtjes of lantaarntjes op batterijen, lampionnen en gloeisticks die de kinderen als een ketting om de hals kunnen dragen.

Het is het meest sfeervol om deze lichtjesoptocht zo laat mogelijk in het jaar te plannen, bijvoorbeeld net voor of tijdens de kerstvakantie.

 

Oud & Nieuw schoonmaaktocht

Begin schoon aan het nieuwe jaar. Dat is het idee achter de Oud & Schoon schoonmaaktocht. De kinderen gaan gewapend met papierprikkers, bezems en vuilniszakken en vuilcontainers (eventueel op een kar) door de wijk. Stap winkels binnen en vraag of er nog afval is, vraag mensen in het park om hun lunchzakje of papieren zakdoek in je vuilniszak te gooien en raap rommel op van straat. Laat kinderen niet met hun blote handen vuil oprapen, zorg voor een goede voorraad plastic handschoenen. Dat maakt het ook een stuk ‘echter’.

Dierenparade

Kinderen en dieren is een goede combinatie. Heeft de kinderboerderij een dier dat goed kan lopen, zoals een pony of een ezeltje? Begin en eindig op de kinderboerderij. Het wordt een nog leukere beestenboel als de kinderen hun eigen hond aangelijnd mee mogen brengen. Omdat dieren toch onverwachte bewegingen kunnen maken of kunnen schrikken van het verkeer, zorg je voor extra begeleiding.

 

Muzikale optocht

December is bij uitstek een maand waarbij veel liedjes horen, die de meeste kinderen goed kennen. Denk aan kerstliedjes. Oefen de weken tevoren een aantal keren in de groep, dat verhoogt de voorpret. Houd vervolgens een muzikale optocht door de buurt. Zie je een groepje mensen, blijf dan staan en zing als een koor de mensen toe. Eén kind heeft een pet of collectebus in de hand en gaat langs het publiek voor wat kleingeld. De opbrengst is bestemd voor een goed doel dat te maken heeft met kinderen en muziek. Denk aan het lokale kindertheater of de aanschaf van muziekinstrumenten voor het kindercentrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.