Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met je neus bovenop de natuur

De natuur is overal om ons heen. Ook midden in de stad is wel een park of een eendenvijver te vinden. Maar er komen ook vogeltjes water drinken op het buitenplein als je wat water neerzet. Of zet een bloemenbak neer en geniet van de bezige bijen. Denk niet te snel dat kinderen te jong zijn om de natuur te observeren. Op elke leeftijd geniet en leert een kind weer anders, maar geboeid raken ze allemaal. Een aantal manieren om samen met de kinderen dieren te observeren op een rij.
Met je neus bovenop de natuur
Foto: ANP Photo

Video – maak een natuurfilm

Een natuurfilm maken is makkelijker dan je denkt. Het is bovendien reuze leerzaam en laat kinderen van dichtbij kennismaken met de natuur. Er zijn overal locaties waar je een natuurvideo kunt maken. Geef de kinderen wel instructies: zachtjes doen, niet praten en vooral kijken en filmen. Ga met een zak brood naar het park en voer de eenden. Terwijl enkele kinderen voeren, kunnen anderen filmen. Goed opletten, kinderen kunnen zo opgaan in wat ze zien dat ze makkelijk te water raken. Neem extra begeleiding mee.

 

Verrekijker – loeren vanuit een hutje

Ga dieren met verrekijkers beloeren vanuit een schuilhut. Een plekje waar de dieren nietsvermoedend heel dichtbij komen. Lekker spannend voor de kinderen. Natuurlijk is een speciale hut om wild te spotten op de hei het mooist, maar je kunt ook improviseren. Zet een tent op het grasveld of het buitenplein en leg voedsel neer voor de vogels, vlak voor de opening van de tent. In kleine groepjes kun je met de verrekijker naar de dieren speuren. Of ga naar het park met twee kleden. Eén op om en één om onder te liggen. Rondom het kleed worden chips en stukjes brood gegooid. Iedereen neemt een strategisch plekje in en gluurt net onder het randje van het kleed vandaan met zijn kijker.

 

Digitale camera – inzoomen

Bezoek een dierentuin of kinderboerderij en stel enkele statieven met digitale camera’s op, elk met een flinke zoomlens. Bij elke camera (vanwege de kostbare apparatuur) staat een pedagogisch medewerker of ouder. Om beurten mogen de kinderen achter de camera klimmen en inzoomen op de dieren. Het kan gaan om een geitenwei, maar ook om een veldje met bloemen, muggen en bijen. Elk kind mag een aantal foto’s maken, wat later een fraaie fotocollectie oplevert.

 

Microscoop – super inzoomen

We gaan nog een stap verder inzoomen. Leg een stukje natuur eens onder de microscoop. Denk aan een druppel slootwater, een dode mug of tor of een doorzichtig boomblaadje. Verwonder de kinderen met de details. Heeft een spin zoveel pootjes? En wat kruipt er allemaal rond in het slootwater?

 

Dvd – gezamenlijk kijken

Er zijn tal van bijzondere natuurfilms op dvd te verkrijgen, die je als groep kunt bekijken. Ontroerende verhalen over migrerende olifantenfamilies en jonge beertjes die hun moeder kwijt raken. Van Turtle the incredible journey over een schildpadje, met Nederlands commentaar van Georgina Verbaan (te huur op dvd), Bevers in Nederland van Willy de Koning (€ 15, willydekoning@home.nl) tot prachtige films van National Geographic (www.nationalgeographic.nl). Tijdens het kijken kun je er met de kinderen over praten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.