Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mediteren kan je leren (Sociaal-emotionele ontwikkeling)

A large group of children engaged in yoga in the Park sitting on the grass.

 

Hoe breng je je hoofd tot rust? Zelfs met jonge kinderen kun je al mediteren. Want soms ben je heel druk in je hoofd. Of er zitten allemaal boze gedachten in je hoofd omdat iemand je speelgoed heeft afgepakt. Niemand is lief. Dan kan het fijn zijn om even niemand te zien en lekker te rusten in je hoofd. Ga met de kinderen mediteren en laat hoofd en lichaam kalmeren. Zet een relaxed muziekje op. Op Youtube vind je tal van meditatiedeuntjes. Of zet bijvoorbeeld walvisgeluiden of natuurgeluiden zoals fluitende vogels en klaterende beekjes. Ga in de kring zitten met de rug recht. Je doet allemaal je ogen dicht en luistert naar de muziek. Dan gaat de pedagogisch medewerker praten: doe allemaal je ogen dicht en adem diep in. En dan weer uit. Zo praat je een tijdje door. Vijf minuten is al prima.

Bij het thema lichaam zet je natuurlijk de zintuigen flink aan het werk. Het mooie daarvan is dat zelfs baby’s al mee kunnen doen. Oefen van tevoren de zintuigen in de groep. Test hoe de neus kan ruiken met een lekker stukje zeep, hoe de mond kan proeven met een zoete framboos, een zoute chip en een bitter radijsje. Laat de handen voelen en de oren horen. Ga dan met alle kinderen op zintuigreis. Bezoek spannende locaties. Ga poep ruiken, een geitenvacht voelen en naar geblaat luisteren in een geitenverblijf. Bij de bakker luister je naar de kassabel, voel je meel aan je vingers en ruik en proef je zoete koekjes. Op veilige afstand van de spoorbaan zie je de snelle trein, hoor je hoe hij steeds harder klinkt en voel je de wind buiten.

Een kind gaat op een stoel in de kring zitten met de ogen dicht. Een ander kind neemt een veer en kietelt voorzichtig bij de hand, voet of oor. Het kind op de stoel mag zeggen waar het de veer voelt. Je prikkelt zintuigen én oefent taal.

Andere activiteiten:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.