Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vette Voorjaarsschoonmaak (8+)

Kun je schoonmaken, poetsen en schrobben ook echt leuk maken? Wel als je een Vette Voorjaarsschoonmaak houdt, waarbij je alle registers opentrekt. De bso-kinderen leren niet alleen dat schoonmaken nu eenmaal bij het dagelijks leven hoort, maar ook dat het erg plezierig kan zijn als je het samen doet.

Op stap met de prof
De meeste kindercentra hebben een professionele schoonmaker of schoonmaakdienst. Vraag de schoonmaakdienst of er een medewerker is die goed met kinderen kan omgaan en het leuk vindt om een poetsworkshop te geven. Iedereen is gehuld in een schoonmaakpak (oude kleding die vies mag worden) en een speciale poetsbandana. De schoonmaakprof laat de kinderen zien welke kant van de schuurspons je gebruikt, welke zeep geschikt is voor welke klus, hoe je met de bezem veegt zonder je rug pijn te doen en hoe je een doek uitwringt. Denk ook aan veiligheid: zorg dat een trapje stevig staat voor je er op klimt en gebruik handschoenen bij schoonmaakmiddelen.

Competitie
Maak het spannend met een schrobcompetitie. Verdeel de kinderen in groepjes. Elk team bedenkt een naam, van Poets Profs, Vuil Vechters tot Dirt Devils. Gewapend met een emmer met water en zeep, een borstel en een doek nemen de teams iets onder handen. Het klimrek, buitenspeelgoed of het hek. Blaas een hoorn, laat de stopwatch lopen en kijk hoe schoon de kinderen hun deel krijgen in bijvoorbeeld tien of vijftien minuten.

Straat schoon
Het kindercentrum is schoon? Ga dan met de bso’ers om tafel en bespreek: wat is er allemaal vies in onze buurt? Ligt er zwerfafval in het park, zijn muren bekliederd met graffiti, kan de kinderboerderij wel wat hokkenschoonmakers gebruiken of komt het verpleeghuis niet aan onkruid wieden toe? Het is een activiteit met interactie, waarbij de kinderen zelf praten met iemand van de gemeente, de kinderboerderij of het verpleeghuis om te ‘solliciteren’ naar het vrijwillige klusje.

Sponsors
Prikstokken om papier op te ruimen in het park en schoonmaakmaterialen kosten geld, zoek daarom sponsors. Bezoek de lokale supermarkten en andere winkels die deze producten in hun assortiment hebben. De kinderen doen dit samen met de pedagogisch medewerker. Bereid een goed verhaal voor.

Geef het ‘schwung’
Kinderen willen doorgaans best nuttige dingen doen, mits je het leuk maakt. Zet tijdens de Vette Voorjaarsschoonmaak veel dansbare muziek lekker hard aan en dans met de kinderen om de emmers met water. Je kunt de grote schoonmaak afsluiten met een middag voor ouders, waarbij de kinderen in hun schoonmaakoutfit met emmers, borstels en bezems dansjes uitvoeren en rappen. Promoot de activiteiten op de eigen website, maar vraag ook aandacht van de lokale media voor het poetswerk in de buurt. Maak hiervoor gezamenlijk een persbericht. Het levert meteen goede pr op voor de bso.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.