Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In andermans schoenen (8+)

Stap eens letterlijk in andermans schoenen. Je outfit laat zien wie je bent. Je kunt met je kleding en schoenen laten zien wat je smaak is, maar wat je aantrekt, is ook vaak functioneel. De een draagt misschien een leren jasje om stoer te zijn, de ander omdat het warm en winddicht is op de motor. Een kind draagt andere kleding dan een oude dame en een verpleegkundige heeft niet dezelfde outfit als een politieagent. Sommigen dragen een bril, gehoorapparaatjes of een brace aan hun been omdat ze die gewoon nodig hebben. Gebruik allerlei outfits en accessoires voor rollenspellen. Het idee: leef je in iemand anders in.

Meisje en jongen
Jongens en meisjes dragen tegenwoordig bijna dezelfde kleren, maar rokjes, jurken en hoge hakken zijn toch nog altijd weggelegd voor de meiden. Tenzij je in Schotland woont en een kilt draagt. Ga experimenteren met de jongens. Hoe voelt het in een rok? Gedraag je je ineens een beetje anders? Praat met elkaar over het feit dat het oké is om te dragen wat je wilt.

Beroepen
Dit vergt wat voorbereiding, want het is wel leuk als je echt uniforms kunt passen. Voel je net een dokter in een witte doktersjas met een stethoscoop om je nek, is zo’n brandweerpak met helm niet enorm zwaar en gedraag je je anders in een stewardessenpak?

Beperking
Sommige mensen dragen dagelijks hulpmiddelen vanwege een lichamelijke beperking. Hoe is het om in hun schoenen te staan? In de kring doet één kind oordopjes in. De rest praat zacht. Hoe voelt het om niet mee te kunnen luisteren? Doe dan allemaal oordopjes in. Hoe voelt de wereld als je niet kunt horen? Hetzelfde kun je uitproberen met een (huidvriendelijk) stukje tape over de mond. Eerst om beurten, dan allemaal. Je wilt graag iets zeggen, maar je kunt niet praten. De kinderen kunnen ook proberen te lopen met krukken, een rollator of ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. Hoe is het om gedwongen te zitten, terwijl je zo weg zou willen lopen? Het rolstoelexperiment is ook leuk om buiten uit te voeren. Bezoek de bakker en de supermarkt. Kun je overal binnen, stoot je snel ergens tegenaan?

Kleuren
Kleding heeft invloed op hoe je je voelt. Vooral de kleur kan een rol spelen. Trek als groep allemaal zwarte en grijze kleren aan. Hoe voelt dat? Ga nu een boodschap doen. Hoe reageren mensen? Trek dan allemaal wilde, bonte kleuren aan. Maak het zo gek mogelijk en ga weer op pad. Hoe voel je je in felle kleuren? Vind je het leuk of onrustig? Kleed je dan allemaal in de kleuren waarin je je het prettigst voelt. De een houdt van zachte, zoete kleurtjes, de ander van rustig groen of blauw, een volgende van wilde prints.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.