Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hutten, hokjes en huisjes

Hutten bouwen is spannend. Of het nu om een simpel hok gaat of een fraai ingericht tuinhuisje. Het betekent voor de kinderen een veilig, afgeschermd plekje waar ze zich kunnen terugtrekken om even te ontspannen, met elkaar te kletsen of om muziek te spelen of een boekje te lezen. Maar er zijn vele wegen die naar zo’n klein paradijsje leiden. Een paar ideeën voor verschillende leeftijdsgroepen.
Hutten
Foto: ANP Photo

(2 tot 4 jaar) Lappenkamp

Als je buiten een klimrek of bomen hebt, span dan een lange waslijn tussen de palen of bomen. Bescherm de schors van de boom met een stuk schuimrubber, zodat de boom geen schade oploopt. Hang over de waslijn doeken en knijper die vast. Dit kunnen kleden of oude gordijnen zijn. Zo ontstaan de wanden van je hut. Om te zorgen dat de wanden niet wegwaaien, kun je onderaan zware stenen op de lappen leggen. Wil je het nog mooier maken, neem dan één kleed en knoop aan alle vier punten een touw en span dat zo strak mogelijk tussen de palen. Voilá, een dak.

 

(2 tot 6 jaar) Kartonnen hut

Vraag aan de lokale bouwmarkt of zij grote dozen beschikbaar hebben. Vooral dozen van koelkasten en andere grote apparaten zijn ideaal. Leg ze op hun zij tegen elkaar aan en bouw een heel tunnelstelsel. Heerlijk om door te kruipen.

 

(4 tot 6 jaar) Houten hut

Onder begeleiding van pedagogisch medewerkers of ouders kunnen kinderen prima zelf hutten bouwen. Houd het wel zo simpel mogelijk. Het gaat de kinderen niet om een fraaie hut, maar om een eigen plekje. Timmer van stevige planken twee vierkanten, zet ze overeind en verbind ze met tussen balken. Zo ontstaat een vierkant frame, een soort houten box. Laat de kinderen er vervolgens zo netjes mogelijk en zo dicht mogelijk tegen elkaar planken tegenaan spijkeren. Hout duur? Dat hoeft zeker niet. Vraag bij de lokale bouwmarkt of er afvalhout beschikbaar is. Ook oude fabriekspallets zijn een goede basis.

 

(6 tot 8 jaar) Survivalhut

Stel je bent in het bos en je moet er overnachten. Wat doe je dan? Beschutting zoeken natuurlijk. Maak een echte survivalhut. Je kunt deze activiteit het beste in het bos doen. De enige benodigdheden zijn een zakmes en een flinke rol touw. Vliegertouw, vissersgaren of ander goedkoop sterk touw is prima. Maak een ruime plek vrij op de grond. Neem dan twee dikke takken die je in een schuine hoek (90 graden) met elkaar kruist. Bovenaan steken ze een stukje langs elkaar heen, waardoor een hoekje ontstaat, waar straks de middentak op komt te liggen. Bind ze bovenaan met touw stevig aan elkaar vast. Zoek dan een hele lange tak. Zet je takkenkruis rechtop en leg de lange tak er haaks op, met één kant op de grond en één kant op het takkenkruis. Bind dit goed vast. Als het goed is, is nu een driehoekig frame ontstaan voor je hut. Dwars op de lange tak plaats je kortere takken, die bovenaan (bij de lange tak) worden bevestigd met touw. Als je de takken netjes dicht naast elkaar legt, krijgt de hut zo twee schuine dakwanden. Leg er nog wat bladeren en kleine takjes op zodat de hut helemaal is gecamoufleerd en je hebt een heuse survivalhut.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.