Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geuren speuren!

Onze neus is een ingenieus zintuig. Al die verschillende luchtjes die we kunnen onderscheiden. Maar dieren kunnen soms nog beter ruiken dan mensen. Bekend is dat honden sporen kunnen volgen aan de hand van een geur. Maar wist je dat insecten veel beter kunnen ruiken dan wij? Een kever heeft bijvoorbeeld twee grote voelsprieten, waarmee hij heel goed kan ruiken. Leuke wetenswaardigheden om de kinderen te vertellen voorafgaand aan het ‘Geuren speuren’. Je kunt de neustest op allerlei manieren doen met de groep. Enkele voorbeelden.
Geuren speuren!
Foto: ANP Photo

Uitleg

Leg eerst uit hoe een neus werkt. Door je neus kun je inademen, dat is handig als je bijvoorbeeld je mond vol hebt terwijl je eet. Maar de neus is ook een soort filter. Hij haalt het stof uit de lucht door het neusslijmvlies en de neushaartjes. Kijk maar eens in elkaars neus, zie je de piepkleine haartjes? Daarnaast kan de neus ruiken, daarvoor heb je een reukslijmvlies. Dat is erg handig, want zo weet je of er brand is of dat eten bedorven is. Maar je kunt er ook lekkere dingen mee ruiken zoals een bloem of voedsel. Sommige smaken proef je met je neus. Doe de vanille-test. Laat kinderen vanillevla proeven met hun neus dicht geknepen en met de neus open. Merk je het verschil? Vanille proef je niet, maar kun je wel ruiken. Daarom proef je zo weinig als je verkouden bent en het neusslijmvlies is opgezwollen. De geuren kunnen dan niet bij het reukslijmvlies komen.

 

Bloemen

Doe een aantal oefeningen met bloemengeuren. Je kunt hiervoor verse bloemen gebruiken, dan kunnen de kinderen ook aan de blaadjes en stelen voelen. Maar ook parfums werken goed. Kies een parfum dat een duidelijke bloemengeur heeft, zoals rozen of lelietjes-van-dalen. Of werk met geurzakjes en geurkaarsen. Ga om tafel zitten en beoordeel. Wat vind je lekker en wat niet? Na een paar rondjes ruiken krijgen de kinderen een blinddoek om. Welke was nu lavendel en welke was hyacinth?

Buitengeuren
De paden op, de lanen in, maar wel met je neus vooruit. Neem de groep mee op een geurontdekkingstocht. Hoe ruikt pas gemaaid gras, een boom, een hondendrol (niet aanraken), een houten hek, hout, een hond, een moddersloot?

 

Kruiden

Niets lekkerder dan de geur van verse kruiden. Wie de ruimte heeft buiten, kan een kruidentuintje aanleggen. Je hebt dan verse oogst om af en toe een lekkere soep te maken. De kruiden lenen zich bovendien prima voor geuren speuren. Leg verse kruiden op schoteltjes en laat ze de groep rond gaan. Basilicum, tijm, peterselie, rozemarijn, munt. De kinderen mogen ze aanraken en besnuffelen. Wie herkent deze geuren later geblinddoekt?

 

Voedsel

Hoe ruikt voedsel? Altijd lekker of soms is het eten best lekker, maar is de geur minder smakelijk? Eet een week lang niet alleen met je mond, maar ook met je neus. Adem de geur in van jam, brood, een dropje, vis, kaas, tomaten. Zo lekker ruikt kaas niet altijd, maar het smaakt heerlijk op je boterham.

 

Alledaagse luchtjes

Welke geuren kom je tegen in je directe omgeving? Het huishouden, ook in het kindercentrum, is boordevol geuren. Ruik eens aan de leren tas van de pedagogisch medewerker. Vinden we de geur van een viltstift lekker? Zeep is wel lekker, maar een oude gymschoen stinkt. Leer de kinderen dat sommige geuren ons waarschuwen. Draai het gas (echt) heel kort open en leg uit dat dit een gevaarlijke geur is. Het gas mag je dus nooit zelf opendraaien. Ook een brandgeur en een schroeilucht waarschuwen ons voor gevaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.